Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zingende Rimbaud

(voor Patricia Lee (Patti) Smith (1946))

Je bent geboren in Chicago, waar je vader Grant werkte in de Honeywell-fabriek, bekend van de thermostaten.
Je moeder Beverly werkte als serveerster.
Je bent samen met je broer en zus opgegroeid in Deptford Township.
Je ouders waren strenge Jehovah's Getuigen, wat je kindertijd grotendeels verpestte.
Op je twaalfde verdiepte je je in het Tibetaans Boeddhisme en kapte met het geloof van je ouders. Je vond dat Jezus niet voor jouw zonden was gestorven, omdat je helemaal niet in je zogenaamde zonden geloofde. Van je moeder kreeg je enkele platen van Bob Dylan, die je vol vreugde beluisterde.
Je wees alle religieuze dogma's af en op je achttiende was je geslaagd voor de Deptford Township High School, waarna je naar het Glassboro State College ging. Daarnaast ging je in een fabriek werken, wat je een onmenselijke, oersaaie verschrikking vond.
Op je negentiende kreeg je een dochter, die je hebt afgestaan voor adoptie, wat je veel verdriet heeft gedaan.
Je wilde hoe dan ook kunstenares worden en dus ging je naar New York. Daar kwam je in contact met de kunstfotograaf Robert Mapplethorpe, die samen met de dichteres Janet Hamill in een boekhandel werkte. Het klikte meteen tussen jou en Robert en jullie woonden samen in Brooklyn, waar jullie elkaar stimuleerden. Jullie stonden model voor elkaar en Robert kiekte de mooiste foto's van jou, terwijl jullie nauwelijks te eten hadden en jij de schilderbenodigdheden moest stelen.
Toen je de 'Illuminations' van de Franse dichter Arthur Rimbaud had gestolen uit een boekhandel, opende deze congeniale ziel met zijn compromisloze prozagedichten je levenslustige ziel. Je had een liefdesrelatie met Robert, al begon hij steeds meer aan zijn seksuele identiteit te twijfelen. Hij was in de war, maar hoogst artistiek en zijn invloed op jou is de grootste invloed in je leven geweest.
Terwijl jullie tussen hoeren en junks leefden, probeerden jullie allerlei kunstvormen uit. Robert maakte prachtige naaktfoto's van jou en jij las hem je gedichten voor.

Op je drieëntwintigste ging je met je zus naar Parijs, waar je kunstuitvoeringen deed. Terug bij Robert woonde je in het Chelsea Hotel, waar je een kamer kon huren in ruil voor een kunstwerk. Robert verbleef steeds meer in de homobars en hij wist inmiddels zeker dat hij homofiel was, terwijl jij via de Warhol-medewerker Gerard Malanga je eerste zangoptreden kreeg. Met Sam Shepard schreef je een toneelstuk en je schreef gedichten voor hem.
Je had een seksaffaire met de muzikant Allen Lanier van de band 'Blue Oyster Cult', waar je de zangeres van was.
Op je achtentwintigste ontstond de legendarische Patti Smith Group met Lenny Kaye, Ivan Kral, Jay Dee Daugherty en Richard Sohl.

Je had Allen inmiddels verlaten en je trouwde met Frederick Dewey Smith, de ex-gitarist van 'MC5' en hij had zijn 'Sonic Rendezvous Band'. Hij hield evenveel van gedichten als jij en 'Dancing Barefoot' en 'Frederick' heb je voor hem geschreven.
Op je negenentwintigste verscheen je debuutalbum 'Horses', geproduceerd door John Cale, mede-oprichter van 'The Velvet Underground', met de zanger Lou Reed. Je punk-rock werd met open armen ontvangen en je tweede album heette 'Radio Ethiopia', waarop veel gezongen gedichten van jezelf.
Op je eenendertigste had je een concert in Tampa, waar je vijftien meter naar beneden viel, waardoor je enkele nekwervels brak.
Een jaar later verscheen 'Easter', met je tophit 'Because The Night', wat je met Bruce Springsteen hebt geschreven.
Weer een jaar later verscheen het album 'Wave'.
Op je zesendertigste werd jullie zoon Jackson geboren, die in 2009 is getrouwd met de drumster Meg White, die acht jaar ouder is.
Vijf jaar later werd jullie dochter Jesse geboren.
Je woonde met je gezin in St. Clair Shores.

Je album 'Dream of Life' verscheen.
En op je drieënveertigste stierf je levenslange vriend Robert aan de gevolgen van aids. Hij werd tweeënveertig en hij is beroemd geworden vanwege zijn foto's van homobars en sm-clubs.

Op je achtenveertigste stierf Fred door een hartaanval. Hij werd vijfenveertig en kort daarna overleden je broer Todd en je toetsenist Richard Sohl, die op zijn zevenendertigste een hartaanval kreeg.

Na al die triestheid ging je terug naar New York, waar je ooit met Robert begonnen was en je werd aangemoedigd door Michael Stipe, de zanger van 'REM', en de bevriende dichter Allen Ginsberg. Je stond een tijdje met Bob Dylan op de podia, wat vooral je moeder helemaal te gek vond.
Je maakte het eerbetoon 'About a Boy' voor de grunge-zanger Kurt Cobain, die zelfdoding pleegde na een roemrijke carrière, helaas gevuld vol heroïne. Je was woedend op hem.

Achtereenvolgens verschenen de albums 'Peace and Noice', 'Gung Ho', 'Trampin' en 'Twelve'. Op 'Gung Ho' staat een lied over je overleden vader en je moeder, die in 2002 stierf, wordt geëerd met een lied op 'Trampin'.

Op zeven juli aanstaande sta je in Paradiso te Amsterdam en dat op je zesenzestigste, maar met een bevlogen stem als vanouds.


Zie ook: http://www.youtube.com/wa...h?v=0peTfMOdDoo&feature=fvwrel

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 maart 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)