Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vertolkster van diepste emoties

(voor Sezen Aksu (13 juli 1954))

Je bent geboren als Fatma Sezen Yildirim in Sarayköy in de provincie Denizli, waar je vader Sami Bey een wiskunde-leraar was en je moeder Sehriban een lerares-wetenschappen. Je ouders waren onvermurwbare intellectuelen, die zeer afstandelijk tegen jou deden, wat je als kind veel eenzaamheid opleverde, terwijl je juist zo'n hooggevoelig kind was, dat snakte naar emotionele feed-back.

Op je derde verhuisde je naar Izmir, waar je opgroeide. Je ouders wilden dat je een arts of een ingenieur zou worden en toen ze erachter kwamen dat jij het liefste zangeres wilde worden, hebben ze zich daar hevig tegen verzet. Maar rebels als je was, ging je 's avonds, als zij bijvoorbeeld naar de bioscoop waren, op het balkon staan zingen voor de verblijde voorbijgangers, die dan voor je applaudisseerden, wat je hart verwarmde. Die aandacht had je zo nodig en dat gaf je de nodige veerkracht om door te zetten.
Je zong als kind ook in een koor, waardoor je ontdekte dat je stem luider was dan die van de anderen.
Na de middelbare school ging je naar de Agrarische Universiteit, maar dat was een schijnbeweging, want zodra je op jezelf ging wonen, sprong je voorgoed in de armen van de muziek. Met je beste vriendin Ajda Pekkan, eveneens een popzangeres, bepaalde je de Turkse popmuziek in de jaren zeventig.

Op je twintigste trouwde je met Ali Engin Aksu. In die tijd begon de oosterse muziek te klikken met de westerse rock. Pas op je vijfentwintigste verscheen je debuutsingle 'Kom op mijn geluk/kom bij mij' onder de naam Sezen Seley.
Met je tweede single 'Ik wou dat het nooit gebeurd was, zo ongevoelig is het mij nu' brak je nationaal door. Het stond meteen op nummer één.

Op je achtentwintigste verscheen je debuutalbum 'Serçe' (Spreeuw). En je kreeg een liefdesrelatie met de producer Onno Tunç (1948, Istanbul), die veel songs voor je heeft geschreven en vele albums samenstelde. Inmiddels was je van Ali gescheiden.

Je best verkochte album 'Gülümse' (Lachen) verscheen en het album 'Licht Stijgt Op Uit Het Oosten' maakte je beroemd in heel Europa.
Op je zevenentwintigste trouwde je in Liverpool met Sinan Özer en jullie kregen een zoon Mithat Kan. Twee jaar later ben je van Sinan gescheiden.

Het album 'De Trouwerij en de Begrafenis' maakte je met Goran Bregovic (1950, Sarajevo) en daarna verscheen 'De Naam Is Verborgen In Mij', waarmee je terugkeerde naar je wortels, maar wel door te experimenteren met moderne popmelodieën.
'Gekmaker' en 'Ik moet zingen' verschenen, met de bassist Martin Gordon (1954, Ipswick). Je hielp Sertab Erener succesvol worden. En in 2003 won ze het Eurovisie Songfestival.
Je hielp ook o.a. Tarkan.

'Voor De Zomer Eindigt', 'Sneeuwklokje' en 'Excuses' verschenen en op je drieënvijftigste trad je op in de Royal Albert Hall. Je trad ook op in Washington DC.

Je zingt over de complexe wirwar van menselijke emoties, wat in iedere ziel gevoeld wordt, ook van hen die geen Turks machtig zijn.
Je trouwde nog twee keer en je scheidde ook weer.
Je reageerde door te zeggen dat je mensen zo ongelooflijk ingewikkeld vindt.

In 2011 verscheen je vierentwintigste album/cd 'Öptüm', een samenwerking met Fahir Atakoglu.

Je bent een wereldberoemde, sexy superster met een briljante, goddelijke stem en je verkocht meer dan veertig miljoen albums. Je speelde in twee films en twee musicals en je bezit een live muziek club in Istanbul. Dat zingende meisje op het nachtelijke balkon te Izmir heeft nu duizenden fans wereldwijd en zeer terecht.
Op 20 oktober aanstaande sta je in De Doelen te Rotterdam. Bijna zestig, maar met een stem die jaarlijks rijper en kernachtiger wordt. Naast je zangcarrière zet je je in voor vrouwenrechten, het milieu en beter onderwijs.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 mei 2012


Geplaatst in de categorie: idool

0.9 met 8 stemmen 178Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)