Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een melancholische stem die opbeurt

(voor Tanita Tikaram (12 augustus 1969))

Je bent geboren in Münster, Duitsland, waar je vader Pramod Tikaram gelegerd was als officier van het Britse leger. Je vader is geboren op een Indo-Fiji-eiland en je moeder Fatimah Rohani is op Borneo, Maleisië, geboren.
Tot je twaalfde zat je op de Kent School in Waldniel, een voormalig klooster. Eenzame sferen blijken aan jouw wezen te kleven.
Op je twaalfde verhuisde je naar Basingstoke, Hampshire, een marktstad, die groot geworden is door lakennijverheid en bierbrouwen en het ligt op de handelsroute naar Londen.
Je oudere broer Ramon (1967, Singapore) is acteur geworden. Hij studeerde economie en politicologie aan de Universiteit van Londen en Engels aan de Universiteit van Kent. Hij heeft drie kinderen en hij woont afwisselend in Londen en Wiltshire. Hij speelde o.a. in de tv-series 'Crossroads' en 'EastEnders'.
Je bent de nicht van Sir Moti Tikaram (1925 - 2012), die de eerste Lord Chief of Justice op het onafhankelijke Fiji was en de langst werkzame ombudsman ter wereld.
Je studeerde politicologie, sociologie en Engels aan het Queen Mary's College in Basingstoke. Ook Ramon zat op deze universiteit op A-niveau. Daarna studeerde je Engels en Amerikaanse literatuur aan de Universiteit van Manchester, maar daar ben je mee gestopt, omdat je muzikale carrière belangrijker voor je was.

Als tiener zong je al in nachtclubs en vanaf je zestiende schreef je je eigen liedjes. WEA Records ontdekte je in één van die nachtclubs en zo verscheen op je negentiende je debuutalbum 'Ancient Heart', geproduceerd door Rod Argent (1945, St. Albans) en Peter Van Hooke (1950, Stanmore). In Engeland kwam het album op nummer drie te staan en het werd dubbel platina, met de internationale hits 'Good Tradition', 'Twist In My Sobriety', 'World Outside Your Window' en de dikke parel 'Cathedral Song'.

Je ging op wereldtournee en twee jaar later verscheen het album 'The Sweet Keeper', dat goud werd en ook op drie stond, met 'We Almost Got It Together', 'Little Sister Leaving Town' en 'Thursday's Child'.
Daarna verscheen 'Everybody's Angel', waarbij je op twee nummers samenwerkte met de Amerikaanse Jennifer Warnes (1947, Seattle).
'Eleven Kinds Of Loneliness' heb je zelf geproduceerd, met als enige single 'You Make The Whole World Cry'. 'Lovers in the City' werd geproduceerd door Thomas Newman en 'The Cappuccino Songs' door Marco Sabiu en Charlie Mallozzi. Het grote succes bleef weg en daarom liet je de muziekwereld enkele jaren aan je voorbij gaan.

Na zeven jaar verdiende rust kwam je op je zesendertigste met 'Sentimental' op de proppen, waarbij je op twee nummers samenwerkte met Nick Lowe (1949, Walton-on-Thames).
Je bent opgenomen geweest vanwege je extreme stemmingswisselingen (manische-depressiviteit) en je woont in Londen.

Je donkere, aardse, melodische stem is uniek en gaat door merg en been.

Terwijl ik dit schrijf, luister ik naar je en sta ik bij elke klank versteld van je enorme talent, alsof je een privé-concert geeft, zo intiem daalt je stem af in mijn ziel.
Madonna is ook fan van jou en je achtste album 'Can't Go Back', met de reeds verschenen single 'Dust On My Shoes' verschijnt eind juni 2012. Ik zie je ergens in Holland, okay? Don't be sad, beautiful lady!

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juni 2012


Geplaatst in de categorie: idool

0.2 met 5 stemmen 150Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)