Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je stem kruipt als nectar onder mijn huid

(voor Dido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong)

Je bent geboren in het St. Mary Abbots Hospital in Londen op 25 december 1971.
Op je vijfde leerde je op school blokfluit spelen.
Op je tiende speelde je ook viool en piano.
Je moeder Clare Collins is dichteres en je vader William O'Malley Armstrong was een Ierse uitgever en directeur van Sidgwick & Jackson, van 1968 tot 1995. Rupert Brooke en E.M. Forster werden bij S & J uitgegeven.

Als kind ging je vaak met je vader naar Arsenal FC en je bent nog steeds een trouwe fan van deze voetbalclub.
Je bent opgegroeid in Islington. Daar leefde je in een huis met een enorme bibliotheek en zonder televisie. Naast je gezinsleden kwamen er geen andere mensen over de vloer. Je ouders hielden niet van pottenkijkers en wel van een ongestoorde rust.
Je oudere broer heet Rowland Constantijn, oftewel Rollo, en hij is muziekproducer en lid van de elektronische muziekgroep 'Faithless'.

Je ging na de Westminster School naar de Guildhall School of Music and Drama in hartje Londen. De Nederlandse violiste Liza Ferschman en de Engelse celliste Jaqueline du Pré zaten ook op deze school.
Je broer studeerde aan de Universiteit van York en hij schreef later mee aan je succesalbums. In 2012 componeerde hij de melodie voor de UEFA Euro.

Je vond je bijzondere namen maar een lastige ballast, want je werd er vaak mee gepest, dus bedacht je Dido, afkomstig van de eerste koningin van Carthago.
Op je eenentwintigste kreeg je een relatie met Bob Page.

Op je achtentwintigste verscheen je debuutalbum 'No Angel' bij Arista Records, waarvan 'Here With Me' de eerste single was. 'Thank You', 'Hunter', 'All You Want' en 'Don't Think of Me' volgden. Het album verkocht wereldwijd zeer goed, met platina in meer dan 35 landen en wereldwijd meer dan 21 miljoen exemplaren verkocht.

Na zeven jaar met Bob Page, die inmiddels je verloofde was, heb je het uitgemaakt met hem. Hij blijft wel de muze van je meeste songs tot nu toe. Je creëerde je eigen kapsel, een trapsgewijze, hakkelende coupe, de Dido-flip, die veel navolging ondervond, ook van Chelsea Clinton.

Op je tweeëndertigste verscheen je album 'Life for Rent', met de hit 'White Flag'. Je hebt het samen met Rollo geproduceerd en 'Don't Leave Home' gaat over drugsverslaving, eveneens als 'Stoned'.
Je deed een wereldtournee, wat de DVD 'Live at Brixton' (2005) opleverde.

In 2006 stierf je vader.

Je zong 'Thank You' en 'Seven Seconds' samen met Youssou N'Dour (1959, Dakar) en je zong mee op de albums van je broer, o.a. op 'Safe from Harm'. Samen met Jon Brion (1963, Glen Ridge) produceerde je in Los Angeles je derde album 'Safe Trip Home'. Brian Eno en Mick Fleetwood hielpen er ook aan mee. 's Avonds studeerde je nog muziek en Engels aan de Universiteit van California. De eerste single ervan was 'Don't Believe in Love'. Op de hoes staat de astronaut Bruce McCandless, die je later heeft aangeklaagd vanwege onrechtmatig gebruik van een foto van hem tijdens een ruimtetrip. Hij zweeft letterlijk alleen ver boven de aarde, een unieke foto, die de titel op geweldige wijze aanvult. Misschien een aanklacht tegen menselijke hoogvliegerij in alle facetten. Wellicht speelde je lied 'The Men Behind The Wire' ook mee in de woede van Bruce, omdat je daar sterke kritiek op kreeg van Gregory Campbell, een Noord-Ierse politicus, die zich waarschijnlijk aangesproken voelde.

Je single 'Everything To Lose' verscheen, 'If I Rise' en 'The Girl Who Got Away'. Deze drie songs zullen verschijnen op je vierde album.
In juli 2011 kreeg je met je man, klaarblijkelijk van Indiase afkomst en een schrijver (o.a. van een televisieserie-aflevering), jullie zoon Stanley. Dat was in het Portland Hospital. Je was een jaar eerder al met hem getrouwd.
Geen wonder dat je vierde album wat vertraging heeft opgeleverd.

Je woont in Noord-Londen en je kapitaal wordt geschat op 28 miljoen Engelse ponden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 juni 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

2.4 met 5 stemmen 121Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)