Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij bracht onze benen in beweging

(voor Gloria Maria Milagrosa Fajardo Garcia de Estefan (1 september 1957))

Je bent geboren in Havana, Cuba. Je vader heet Jose en je moeder Gloria. Je hebt een jongere zus.
Je opa Leonardo Garcia verhuisde ooit van Pola de Siero (Spanje) naar Cuba en zijn vrouw was afkomstig uit Logroño (Spanje).
Je vader was een Cubaanse soldaat en een lijfwacht van de dictator Batista.
Je was één jaar toen je door de Cubaanse revolutie verhuisde naar Miami. Je vader vocht in de Vietnam-oorlog en hij verhuisde naar Houston.
Als kind schreef je gedichten en je leerde klassieke gitaar spelen. In Miami zat je op de St. Michael-Archangel School en de Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes Academy. Je bent dan ook katholiek opgevoed, geen wonder gezien je Spaanse roots.
Je vader kreeg na zijn Vietnam-tijd multiple sclerosis en je hielp je moeder om hem en je zusje te verzorgen. Je moeder werkte als lerares en jij trok je dikwijls op je slaapkamer terug om je emoties via zang te uiten.

Op je negentiende kreeg je een relatie met Emilio Estefan (1953, Santiago de Cuba), die handelde in rum en leider was van de Miami Sound Machine. In 1978 ben je met hem getrouwd en op je tweeëntwintigste ben je afgestudeerd in de psychologie. Je studeerde ook Frans aan de Universiteit van Miami. Je was tolk bij de douane van het vliegveld en de CIA wilde je graag hebben, vanwege je sublieme taalvaardigheid. In september 1980 werd jullie zoon Nayib geboren.

Op je zevenentwintigste verscheen het eerste, Engelstalige album 'Eyes of Innocence', met 'Dr Beat'. Er waren daarvoor al zeven albums in het Spaans verschenen. Daarna verscheen 'Primitive Love', met 'Conga', 'Bad Boy' en 'Falling in Love (Uh-Oh)'. Frisse muziek, die aan strandfeesten doet denken.
Het volgende album 'Let It Loose' werd multi-platina, met o.a. de tophits 'Can't Stay Away from You', 'Rhythm Is Gonna Get You' en 'Anything for You'. Het album stond op één in Engeland, Australië, Canada en Nederland. Je was ineens een wereldberoemde superster.
'Cuts Both Ways' verscheen onder je eigen naam, maar MSM bleef wel meespelen, met de superhits 'Don't Wanna Lose You', 'Here We Are' en 'Oye Mi Canto'. Tijdens de tournee ontstond er nabij Scranton een ongeluk met de toerbus en een tractor, waardoor je een gebroken ruggengraat opliep. In New York moest je wervelkolom herstellen en heb je een jaar gerevalideerd bij Michael Klepper en je werd weer helemaal de oude, waarna je de tournee hervatte.
'Into the Light' verscheen, je tweede solo-album, met 'Coming Out of the Dark'. Je hielp de slachtoffers van de orkaan Andrew. Het Spaanstalige album 'Mi Tierra' verscheen, dat een groot succes werd en het won een Grammy Award voor Best Tropical Latin Album.

Op je zevenendertigste werd jullie dochter Emily Marie geboren.
Jullie wonen op Star Island in Miami Beach, waar o.a. Don Johnson, Madonna, Lenny Kravitz, Will Smith en Sylvester Stallone ook een huis hebben.
Je zong een duet met Frank Sinatra en vervolgens verschenen de albums 'Hold Me, Thrill Me, Kiss Me', 'Abriendo Puertas' (nog een Grammy erbij), 'Destiny', 'gloria!', 'Alma Caribena' (duetten met Jose Feliciano en Celia Cruz plus weer een Grammy), 'Unwrapped', '90 Millas' en 'Miss Little Havana'(2011). Je won al met al zeven Grammy Awards.
Je zong samen met Luciano Pavarotti voor Guatemala en Kosovo.
Je deed een duet met Stevie Wonder en met Chrissie Hynde.
Je zong 'I Could Fall in Love' tijdens een eerbetoonconcert voor de vermoorde zangeres Selena Perez.
Je zong 'Walk On By' tijdens een eerbetoon voor Dionne Warwick.
Je trad op met Sheila Escovedo (1957, Oakland) en je trad op in casino's. Je ondersteunde Las Damas de Blanco, die opkomen voor de gevangen dissidenten. Je acteerde in de film 'Music of the Heart', naast Meryl Streep, en in 'For Love or Country: The Arturo Sandoval Story', naast Andy Garcia.
Je schreef twee kinderboeken en samen met Emilio een Cubaans kookboek. Jullie zijn de eigenaars van zeven Cubaans-georiënteerde restaurants en twee hotels. Jullie vermogen wordt geschat op zeven honderd miljoen dollar.
Maar dat is niets vergeleken met wat jij de wereld hebt gebracht. Geëxalteerde blijdschap en nieuwe dansenergie voor miljoenen dankbare fans.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 juli 2012


Geplaatst in de categorie: idool

1.7 met 6 stemmen 88Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)