Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Meer dan grote borsten

(voor Salma Hayek Jimenez (2 september 1966))

Je bent geboren in de havenstad Coatzacoalcos in Mexico, waar vroeger de Maya's woonden.
Je moeder Diana Medina is een operazangeres van Spaanse afkomst en je vader Sama Hayek werkt bij een oliemaatschappij en hij is van Libanese afkomst. Salma betekent 'veilig'. Je ouders zijn rijk en rooms-katholiek.

Je was een pittig meisje. Op je twaalfde ging je naar de Academie van het Heilige Hart in Grand Coteau. Je hebt dyslexie. Je studeerde Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Mexico.
Als puber heb je God gebeden om je grote borsten te geven. Dat wonder is in ieder geval ingewilligd.
Op je zeventiende speelde je voor het eerst een kleine rol in de dramafilm 'Mi Vida Loca' van Allison Anders (1954, Ashland), die op haar twaalfde is verkracht door haar stiefvader en bedreigd met een pistool, op haar vijftiende zat ze in een inrichting en later in een gevangenis. Ze is de ex van Quentin Tarentino.
Een jaar later speelde je in 'Roadracers' van Robert Rodriguez (1968, San Antonio).
Op je achttiende speelde je Alma in 'Midaq Alley', gebaseerd op een boek van Naguib Mahfouz (1911 - 2006). Je speelde iemand die de prostitutie inging en aan de drugs was. Ik vond je meesterlijk. Het is de meest bekroonde, Mexicaanse film van alle tijden.

Op je drieëntwintigste kreeg je de hoofdrol in de dramatische televisie-serie 'Teresa', wat je in Mexico beroemd maakte.
Op je vijfentwintigste ging je naar Los Angeles voor acteerles aan de Stella Adler (1901 - 1992) Academy of Acting and Theatre, geleid door de actrice Joanne Linville (1928, Bakersfield).
In 'Desperado' speelde je naast Antonio Banderas, dé droomman van menige vrouw. In 'From Dusk Till Dawn' speelde je naast George Clooney en Quentin Tarantino. In 'Wild Wild West' speelde je naast Will Smith en in 'Dogma' naast Matt Damon. In 'Once Upon a Time in Mexico' speelde je naast Johnny Depp.

In 2000 startte je je eigen filmbedrijf 'Ventanarosa' en als eerste verfilmde je 'Niemand schrijft aan de kolonel' van Gabriel Garcia Márquez (1927, Aracataca).
In 2002 speelde je de kunstschilderes Frida Kahlo (1907 - 1954) in 'Frida' van Julie Taymor (1952, Newton). Je ontving hiervoor zeer terecht de Best Actress Academy Award.
Je speelde Minerva Mirabal (1926 - 1960) in 'In the Time of The Butterflies', één van de vier Mirabal-zussen, die zich hevig hebben verzet tegen de dictatuur van de Dominicaanse tiran Rafael Trujillo. Drie van de moedige zussen, waaronder Minerva, werden vermoord door de geheime politie, in opdracht van Trujillo. De andere twee waren Patria Mercedes Mirabal (1924 - 1960) en Antonia Maria Teresa Mirabal (1935 - 1960). De film is naar een fictief boek van Julia Alvarez (1950, New York).
Voor 'The Maldonado Miricle' ontving je een Daytime Emmy Award.
Je regisseerde ook een muziekvideo voor Zijne Majesteit Prince, te weten 'Te Amo Corazón', met een rol voor de Argentijnse actrice/zangeres Mia Maestro (1978, Buenos Aires). Wauh, wat een achternaam!
Je speelde in de komedie 'Bandidas' naast Penelope Cruz (1974, Alcobendas) en in 'Lonely Hearts' naast John Travolta (1954, Englewood).
Je studeerde aan de Ramtha's School van Verlichting, die zegt dat iedereen een eigen werkelijkheid kan creëren via o.a. rode wijn, pijptabak, rock 'n roll muziek en yoga. Ramtha zou een 35000 jarige krijgersgeest van het verzonken Atlantis zijn. Hij had een miljoenenleger, maar hij is verraden en vermoord. Het medium Judith Darlene Hampton (1946, Roswell) krijgt zijn boodschappen door. Roswell, waren daar niet die buitenaardse wezens? Judith is zes keer getrouwd. Ze is door wetenschappers als Martin Gardner zwaar bekritiseerd. Iemand noemde het een spiritueel kleuterschooltje. Toch zijn ook Linda Evans en Shirley MacLaine er in de leer geweest. Volgens mij is de spiritualiteit van een gevechtsmachine sowieso niet van een hoog niveau. Even Apeldoorn bellen.
In 2007 ben je verloofd met de Franse miljardair François-Henri Pinault (1962, Rennes) en jullie kregen een dochter Valentina Paloma. In 2009 ben je in Parijs getrouwd en later nog een keer in Venetië. Het geld moet ergens naartoe. Hij blijkt ook de vader te zijn van zoon Augustin James (2006) van het Canadese model Linda Evangelista (1965, St. Catharines). Ze zijn tot een financiële schikking gekomen.
Je bent voor borstvoeding en in Sierra Leone voedde je een dorstige baby van nog geen week, omdat de moeder geen melk kon geven. Je helpt de moeders in arme landen via Pampers/Unicef. Je strijdt tegen geweld tegen vrouwen en je bent tegen de discriminatie van immigranten.
Van mij mag Rome je heilig verklaren, alleen al om je fenomenale vertolkingen van filmrollen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 november 2012


Geplaatst in de categorie: film

3.0 met 13 stemmen 1.398Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)