Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nare mannen en een vervallen carrière

(voor Florence Annie Bridgwood (1886 - 1938))

Je bent geboren op 2 januari 1886 in Hamilton, in Canada.
Je moeder was Charlotte A. Bridgwood en onder haar artiestennaam Lotta Lawrence deed ze aan de theatervorm vaudeville. Ze was de eigenares van de Lawrence Dramatic Company. Ze regisseerde en ze speelde de hoofdrollen.
Je vader was George Bridgwood, geboren in Staffordshire (Engeland) en overleden in 1898 in Hamilton.
Op je vierde veranderde jouw achternaam officieel in Lawrence. Als kind verhuisde je met je moeder en twee oudere broers naar Buffalo in de staat New York. Je deed aan paardrijden en ijsschaatsen.
Na je schooldiploma ging je werken voor het theater van je moeder. Na een fikse ruzie tussen de aangesloten acteurs en actrices, verhuisde je op je twintigste met je moeder naar New York City en je maakte je filmdebuut.

Je werd ontdekt door de filmstudio American Vitagraph Company, in 1897 opgericht door James Stuart Blackton (1875 - 1941) en Albert S. Smith (1875 - 1958).
In 1907 speelde je mee in 38 films van deze studio. Daarnaast wilde je doorbreken op Broadway, maar dat ging niet, al speelde je wel in een toneelstuk van de Edison Manufacturing Company. Je stopte met het meedoen aan films voor Vitagraph Company, omdat je liever theateractrice was.
Je reisde een jaar lang door het land, maar al die onrust vond je maar niets en dus keerde je in de lente van 1908 terug naar Vitagraph Company. Je ontmoette de acteur Harry Solter (1874 - 1920). Harry had een rol in een film van David Wark Griffith (1875 - 1948) en ze zochten nog iemand voor de vrouwelijke hoofdrol, al had David al het plan om Florence Turner (1885 - 1946) in te schakelen. Toch lukte het jou om deze hoofdrol te krijgen en je werd zelfs de lievelingsactrice van David. Voor 25 dollars per week werkte je voor Biograph Studios in New York City.

Aan het einde van 1908 zijn Harry en jij getrouwd. In die tijd werden de namen van actrices niet vermeld, maar de mensen schreven brieven naar de studio, want ze wilden graag weten wie jij was, geraakt door jouw verschijning. De studio besloot om jou 'The Biograph Girl' te noemen, terwijl je een lange tijd de hoofdrolspeelster in hun films was, in komedies en romantische films. Doordat Harry en jij wel bij de Essanay Company wilden werken, heeft Biograph Company jullie meteen ontslagen.

In 1910 kwamen jullie voor Independant Motion Picture Company te werken en Carl Laemmle, de oprichter van deze studio, noemde wel je naam Florence Lawrence in zijn films, waarbij je de eerste actrice was, die dat overkwam. Je werd een megaster en na elf maanden hard werken ging je met Harry op vakantie in Europa.
Daarna werkte je voor de studio van Siegmund Lubin. Je verliet Carl en je tipte hem over een volwaardige opvolgster, de 16-jarige Mary Pickford (1892 - 1979).
In 1912 begonnen Carl, Harry en jij de Victor Film Company. Je verdiende 500 dollars per week. Je speelde in enkele films met Owen Moore (1886 - 1939).
In 1912 ging Harry na een enorme ruzie in zijn eentje naar Europa. In zijn brieven schreef hij over zijn zelfdodingsplan, wat jullie weer bij elkaar bracht. Victor Film Company werd in 1913 verkocht aan Universal Pictures.

In 1915 brak er tijdens een filmopname een brand uit, waardoor jij vreselijke brandwonden kreeg, wat traumatisch voor je was, maar je bleef wel acteren. Je gaf Harry de schuld van de brand en de scheidingsprocedure ging van start. Harry overleed nog voor de officiële scheiding.

Je trouwde met Charles Byrne Woodring, een auto-verkoper, die in 1930 overleed.
In 1933 trouwde je met Henry Bolton, maar omdat hij jou mishandelde (dat had jij weer!) was de scheiding na vijf maanden een voldongen feit.

Al in 1921 was je filmcarrière een spookruïne geworden en je speelde enkel nog kleine, onbetekenende rollen, in 1936 voor het laatst.
Je had last van chronische rugpijn, onverwerkte basisemoties.
Op 28 december 1938 pleegde je in Los Angeles zelfdoding door het eten van een mierengifpasta. Je bent nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar het was al te laat.
Je werd tweeënvijftig jaar en je bent begraven op het Hollywood Forever Cemetery.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 januari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)