Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Meer dan een depressie gesmoord

(voor Sidney Leiffer (1911 - 1942))

Je bent geboren op 10 december 1911 in New York City.
Je vader was Joseph Leiffer. Je Joodse ouders waren rijke mensen tot de beurskrach van 1929.
Je hebt dus een onbezorgde jeugd genoten, al moest je op een gegeven moment wel voor extra inkomen zorgen. Je kreeg een baan als naaister en in je vrije tijd studeerde je rechten. Je werkte als model en als columnist. Je speelde in shows als 'The Big Pond', 'Wedding Bells' en 'Gregory's Woman'. Dat was als lid van een rondreizend theatergezelschap en je speelde al gauw op Broadway.
Je nam acteerlessen en je probeerde een filmrol te krijgen, maar men vond je nog te jong en je moest eerst een opleiding gaan volgen.

Op je achttiende kreeg je de hoofdrol in 'Verloren Schaap'. Je bent ontdekt door Carl Laemmle Jr., die je een hoofdrol gaf in het drama 'The Bad Sister' van Hobart Henley (1887 - 1964), die eveneens Bette Davis, Joan Crawford en Norma Shearer in het begin geholpen heeft. De film was gebaseerd op de roman 'De Flirt' van Booth Tarkington (1869 - 1946). Je artiestennaam werd Sydney Fox.

Je speelde in 'Six Cylinder Love', een hoofdrol in de komedie 'Strictly Dishonorable' en in de horrorfilm 'Murders in the Rue Morgue'. De film is gebaseerd op het werk van Edgar Allan Poe.
In 1931 verscheen je nog in 'Nice Women' en in 'The Cohens and the Kelly's in Hollywood, waarin je jezelf speelde.
Je stond op de covers van de film-tijdschriften 'Modern Screen' en 'Movie Mirror'.
In 1932 verscheen je eerst in het misdaad-drama 'The Mouthpiece' van James Flood en Elliott Nugent. Je speelde in de komedie 'Once In Your Life' van Russell Mack, waarin je naast Jack Oakie, Louise Fazenda en Margaret Lindsay speelde.

Op 16 december 1932 trouwde je met de scenario-schrijver Charles Beahan (1903 - 1968).
In 1932 speelde je nog in 'Afraid to Talk' en 'Roi Pausole'.
Je overleefde een val van veertig meter in je auto, niet ver bij je woonhuis vandaan. Je had slechts snijwonden en kneuzingen.
In 'Midnight' (1934) van Chester Erskine (1905 - 1986) speelde je naast Oliver P. Heggie, Margaret Wycherly en Cora Witherspoon.
Daarna speelde je in 'Down to Their Last Yacht' (1934), een avontuurlijke komedie van Paul Sloane.
Daarna verscheen je in 'Adventures of Don Quixote' (1934) van Georg Wilhelm Pabst (1885 - 1967).
In 1935 speelde je in je laatste film Annette Edlridge in 'School for Girls' van William Nigh (1881 - 1955).

Op 15 november 1942 nam je een overdosis slaappillen in je huis in Beverly Hills/Hollywood. Charles vond je in je bed, terwijl hij niets meer kon doen. Hij heeft je stevig tegen zijn borst aangedrukt, terwijl zijn tranen op je haren vielen. Hij heeft je gekust tot hij niet meer kon, overmand door de uitputting van groot verdriet.
Hij wist wel dat je seksaffaires had gehad met Carl Laemmle Junior, die je ontdekt heeft en daarvoor blijkbaar in natura wilde terugbetaald worden. Zelfs Carl Laemmle Senior, veel ouder dan jij, eiste je lichaam op en ging met jou naar bed. Zij waren de baas en zij bepaalden of je een filmrol kreeg, waardoor ze vele actrices op seksueel gebied makkelijk konden chanteren.
Toen de rollen uitbleven, voelde je je bedonderd en bezoedeld.
Je stond nog in een kleine rol op Broadway, maar daarna was de kous af en staarde je in een pijnlijke leemte. Je gruwelde van de seksuele handelingen, die je onder dwang had moeten verrichten en je had er nachtmerries over. Je voelde je afgedankt, misbruikt en nutteloos. Je dacht terug aan die diepe val in je auto, in je dromen explodeerde de auto keer op keer. Dan had je die seksuele vernederingen niet verder hoeven meemaken.
Je gezondheid was de laatste tijd al zeer slecht, want je zwaar getergde psyche werd als een spons uitgeknepen.

Je bent dertig jaar geworden en je bent begraven op de Mount Libanon Cemetery in Glendale. Je zat zo gevangen in je depressie, dat je je niet kon voorstellen dat een psychiater en medicatie je daar nog uit kon halen. Zeer helaas.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 105Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
2 februari 2013
Juist de nuchtere opsomming en plotselinge wending staan in schril contrast met de rollen die ze speelde. Hulde voor de research in deze portretten waaruit het besef naar voren komt hoe dodelijk het sterrendomvirus is. Arme Sidney, arme Charles. Gelukkig hadden zij elkaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)