Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Daadwerkelijk de armen gevoed

(voor Louise de Marillac (1591 - 1660))

Je bent geboren op 15 augustus 1591 in Ferrieres-en-Brie, nabij Le Meux. Je was het onechtelijke kind van Louis de Marillac en Marguerite Le Camus, die kort na jouw geboorte overleed.
Je groeide op binnen de hoogste kringen van de Parijse adel. De nieuwe vrouw van je vader was Antoinette Le Camus, een weduwe met drie kinderen. Antoinette moest niets van jou hebben. Je vader stuurde je naar de Dominicaanse nonnen in Poissy, waar een tante van jou non was. Daar studeerde je de kunsten en de geesteswetenschappen.

Op je twaalfde overleed je vader en als weeskind verliet je het klooster. Je ging wonen bij een vrome, oude vrijster, die je de huishoudkunde en de kruidengeneeskunde leerde. Op je vijftiende hield je zo van de stilte, dat je een kapucijner non wilde worden, maar vanwege je slechte gezondheid werd je geweigerd, wat je vreselijk vond.

Op je tweeëntwintigste trouwde je met Antoine Le Gras, wat je oom voor je had geregeld. De trouwdienst was in de kerk van St. Gervais-et- St. Protais. Na een jaar werd jullie zoon Michel geboren.
Je was een oplettende moeder en je werkte als bediende in de parochie. Je was belangrijk voor de Dames van Liefde, rijke vrouwen die armen en zieken hielpen. Antoine werd ongeneeslijk ziek en bedlegerig. Je was zorgzaam, maar je werd ook depressief. Je kreeg veel steun van de heilige Franciscus van Sales, die van adellijke afkomst was.

Je ontdekte dat je alsnog non wilde worden, nadat Antoine in 1626 was overleden. Vincent de Paul werd je nieuwe leidsman en hij stimuleerde jou tot grote, spirituele hoogten en daden. Je maakte zelf een religieuze dagindeling, maar je enthousiasme moest wel wat getemperd worden. Vincent waardeerde je om je intelligentie en je daadkracht. Je schreef met hem en je ontmoette hem geregeld. Hij schonk je meer evenwicht in gematigdheid en innerlijke rust. Je mocht met hem samenwerken met de Broederschappen van Liefde. Natuurlijk droomde je wel eens ondeugend over hem, net als hij over jou, maar dat bleef bij dromen en zelfredzaamheid, om de goede zaken niet te benadelen.
Na een retraite werd het je duidelijk, dat je een vrouwelijke tak wilde oprichten en eind 1633 stichtte jij samen met Vincent de Dochters van Liefde. In 1639 overleed Madame Goussault, een rijke hulpverleenster, wat je zeer diep heeft geschokt.

In jouw tijd was de zorg voor (kans)arme mensen zeer slecht geregeld en bestond grotendeels niet. Je kreeg hulp van jonge, bescheiden plattelandsvrouwen, die energiek genoeg waren en de juiste instelling hadden. Vier vrouwen kwamen bij jou in huis wonen en je leerde hen om te zorgen voor mensen in nood en je leerde hen hoe ze zichzelf geestelijk konden verdiepen. De vooropleiding duurde twee maanden, daarna volgden acht maanden theorie en vijf jaar praktijk. 'Zie Christus in iedere arme!', leerde je.
Jullie werden pastorale medewerkers van het Hôtel-Dieu de Paris, in 651 gebouwd door de heilige Landry. Daarna werkten jullie in het ziekenhuis van Angers, waar je met drie andere zusters samenwerkte met de artsen en de verpleegkundigen. Jullie werkten ook in weeshuizen, in verzorghuizen voor ouderen en geesteszieken en in gevangenissen.
Je stond voor een prima balans tussen contemplatie en activiteit. Je leerde dat men zich steeds moet afvragen, wat Jezus zou doen in deze situatie. Je ego loslaten en je overgeven aan Gods wil.

In 1655 is de orde door de paus goedgekeurd. Met een warm hart leidde je de congregatie tot aan je overlijden op 15 maart 1660. Een half jaar later overleed je zielsverwante vriend Vincent.
Je werd achtenzestig jaar.

Momenteel werken de Zusters van Liefde wereldwijd. Zuster Paula in 'Van de koele meren des doods' van Frederik van Eeden is een Liefdezuster. De medewerkers van de voedselbanken staan zeker in jouw traditie. Je bent de patroonheilige van zieken, weduwen en wezen. Je zwoer bij kameraadschap, eerlijkheid en teamgeest. Tijdens de Franse Revolutie verdwenen veel orden, maar de Liefdezusters niet.

In 1934 ben je heiligverklaard door paus Pius VI.
Je overblijfselen liggen in een glazen schrijn in het moederhuis te Parijs, 140 rue du Bac.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 februari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.7 met 3 stemmen 160Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)