Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Weltschmerz en privé-tragiek

(voor Libby Holman (1904 - 1971))

Je bent geboren als Elizabeth Lloyd Holzman op 23 mei 1904 in Cincinnati. Je ouders waren Alfred Holzman en Rachel Florence Workum. Je oudere zus was Marion en je jongere broer was Alfred Paul. Je oom Ross verduisterde veel geld, waardoor je vader jullie achternaam in Holman veranderde. Je zat op de Hughes High School en je behaalde een Bacheler of Arts graad aan de University of Cincinnati. Je was een levenslied-zangeres en een actrice. Op je twintigste ging je naar New York en je speelde in 'The Fool' van Channing Pollock, die jou aanmoedigde om actrice te worden.

Je speelde in 'The Sapphire Ring' bij het Selwyn Theatre en in 'The Garrick Gaieties' bij het Garrick Theatre. Op je vijfentwintigste had je veel succes met 'The Little Show' bij het Music Box Theatre, waarin je 'Moanin' Low' van Ralph Rainger zong. En je zong 'Can We Be Friends?' van Kay Swift en haar man James Warburg. George Gershwin was de reden van hun scheiding. Je was beroemd vanwege de strapless jurk, die jij hebt uitgevonden.

Je was biseksueel. Je had een relatie met Louisa d'Andelot Carpenter, die herenkleding en stropdassen droeg, met de actrice Jeanne Eagels, die op haar negenendertigste overleed door een overdosis alcohol, kalmeringsmiddelen en heroïne, en met de alcoholistische en schizofrene schrijfster Jane Bowles, de vrouw van de schrijver Paul Bowles.

Op 29 november 1931 trouwde je in Monroe met Zachary Smith Reynolds, een amateur-vlieger en de zoon van RJ Reynolds. Twee jaar later werd jullie zoon Christopher Smith Reynolds geboren. Toen jij zwanger van hem was, heeft Zachary zichzelf met een Mauser-pistool door zijn hoofd geschoten. Hij werd twintig jaar. Jij en AB Walker werden verdacht van moord en Louisa Carpenter betaalde je borgtocht. Je zou de minnares van Walker zijn. De journalist Milt Machlin ontdekte dat Zachary zelfdoding pleegde, nadat jij hem vertelde zwanger te zijn. Jij was de dupe van het anti-semitisme van de lokale overheden. Ook de officier van justitie verklaarde je onschuld.

Op je vierendertigste trouwde je met de twaalf jaar jongere Ralph Holmes. Je had ook een relatie met zijn broer Phillips gehad en die overleed in 1942 door een militair vliegtuigongeluk. In 1945 zijn Ralph en jij gescheiden en Ralph nam een overdosis barbituraten. Hij werd negenentwintig jaar. In 1945 werd je zoon Timmy geboren en in 1947 je zoon Tony. Je was bevriend met Martin Luther King en zijn vrouw Coretta Scott. Je reisde met hen naar India, waar jullie Gandhi ontmoetten, die jullie de weg van de geweldloosheid leerde. De kunstenaar/beeldhouwer Louis Schanker was er ook bij.

In 1950 verongelukte Christopher tijdens een klimtocht op de Mount Whitney, samen met zijn vriend, die ook verongelukte. Christopher werd zeventien jaar. Je hebt het jezelf nooit vergeven, dat je hem voor die klimtocht toestemming hebt gegeven.

Op 27 december 1960 trouwde je met Louis Schanker. De moorden op Kennedy en King verergerden je depressie, plus de neergang van Jane Bowles en het overlijden van je vriend Montgomery Clift, die op zijn vijfenveertigste een hartaanval kreeg door zijn drugsgebruik. Je zus Marion was net als jij manisch-depressief en zij pleegde in 1963 zelfdoding.

Op 18 juni 1971 heb jij zelfdoding gepleegd door koolmonoxidevergiftiging. Dit gebeurde in je garage op je landgoed Treetops in Stamford, CT. Het huispersoneel vond je op de voorbank van je Rolls Royce. Je overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Je had in je leven al vele zelfdodingspogingen ondernomen, zodat niemand echt verrast was. Je werd zevenenzestig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 juli 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.7 met 6 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)