Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De cirkel was rond

(voor Clara Blandick (1880 - 1962))

Je bent geboren als Clara Dickey op 4 juni 1880 op het Amerikaanse schip 'Willard Mudgett', met je vader Isaac B. Dickey als kapitein. Je moeder heette Hattie Mudgett.
Je groeide op in Quincy. Nabij Boston ontmoette je de acteur E.H. Sothem, met wie je in een toneelstuk over de dichter Richard Lovelace speelde.

Op je eenentwintigste verhuisde je naar New York om een acteercarrière te beginnen. Je speelde 56 keer in 'If I Was King' in het Garden Theatre.
Met je rol in 'The Christian' kreeg je veel lof van de critici.
Je was tenger en sierlijk.
Je speelde Gwendolyn in 'Raffles, The Amateur Cracksman', naar een novelle van E.W. Hornung, met Kyrle Bellew, een Engelse acteur/goudzoeker.
Je speelde 88 keer Dolores Pennington in 'Widow by Proxy'.
Je was lid van het reizend theatergezelschap The Poli Players.
Je speelde meerdere hoofdrollen, o.a. in 'Madame Butterfly'.

Op je vijfentwintigste trouwde je met de mijningenieur Harry Stamton Elliott. Vijf jaar later zijn jullie gescheiden.

Op je vierendertigste speelde je in de film 'Mrs Black is Back' en drie jaar later in 'Peggy, the Will O'the Wisp', met Mabel Taliaferro in de hoofdrol.

In de eerste wereldoorlog deed je in Frankrijk vrijwilligerswerk voor de Amerikaanse soldaten. Je speelde 122 keer in het melodrama 'Hell-Bent Fer Heaven' van Hatcher Hughes, bevriend met Oscar Wilde.

Op je negenenveertigste verhuisde je naar Hollywood. Je speelde Tante Polly in de films 'Tom Sawyer' en 'Huckleberry Finn'. Je speelde meestal een moederrol.
Je speelde in 200 films. Je speelde met grootheden als Greta Garbo, Clark Gable, Gary Cooper, Humphrey Bogart, Bing Crosby, Elizabeth Taylor en Joan Crawford.

Je was vooral beroemd door je bijrollen en door je absolute glansrol als Tante Em in 'The Wizard of Oz', met Judy Garland in de hoofdrol.
Je laatste rol was als Liza in de komedie 'Key to the City'.

Op je negenenzestigste stopte je met acteren en woonde je teruggetrokken in het Hollywood Roosevelt Hotel, waar vele filmberoemdheden gelogeerd hebben, Marilyn Monroe zelfs twee jaar.

Op 15 april 1962 heb je zelfdoding gepleegd in je woning aan 1735 North Wilcox Avenue in Los Angeles. Je schikte je lievelingsfoto's en aandenkens op opvallende plekken. Je kleedde je in een koninklijk-blauwe badjas en je haardracht zat perfect. Je nam welbewust een overdosis slaappillen en liggend op een bank schoof je een goudkleurige deken over je heen. Je deed een plastic zak over je hoofd om sneller weg te zijn.
Je schreef, dat je klaar was om het grote avontuur op te zoeken, omdat je jouw martelende pijn, vanwege ernstige artritis, niet langer kon verdragen, noch de dreigende blindheid.

Je hospita Helen Mason heeft je ontzielde lichaam gevonden.
Je werd eenentachtig jaar.
Je as werd bijgezet op het Forest Lawn Memorial Park in Glendale.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)