Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jezelf tot en met de dood weggegeven

(voor Constance Mayer (1775 - 1821))

Je bent geboren op 9 maart 1775 in Chauny. Je ouders waren Pierre La Martinière en Marie-Françoise Lenoir. Je werkte in de winkel van je moeder en tot je veertiende verbleef je in een klooster. Je begon te tekenen met zwarte krijt en pastel.
Op je vijftiende ging je in de leer bij Joseph Benedictus Suvee en Jean-Babtiste Greuze, net als Genevieve Brossard de Beaulieu.
Op je achttiende overleed je moeder. Een jaar later werd de dichter André Chenier onthoofd.

Daarna ging je ook in de leer bij Pierre-Paul Prud'hon, die zeventien jaar ouder was en die je minnaar werd. Hij was getrouwd en hij had zes kinderen. Zijn vrouw was een depressieve alcoholiste, die in een psychiatrische inrichting belandde.
Op je vierentwintigste had je drie jaar een atelier in het Palais Royal. Je stond model voor Mallet, Huet en Drolling. Je portretteerde je vader en je werd door de broers Goncourt, ware vrouwenhaters, de grond ingeboord. Tijdens de Franse Revolutie vluchtte Suvee naar Italië en jij bleef in de leer bij Greuze, die op jouw dertigste overleed.
Vanaf je dertigste steeg je roem en je werd tevens historie-schilderes.

Je was zeer in de smaak bij gravin Laure d'Angely en je woonde nabij Hotel de Ville, waar Baudelaire zijn domicilie had. Je schilderde veel werk, wat later aan Prud'hon werd toegeschreven. Je won een medaille met 'Le Sommeil de Venus', wat door keizerin Josephine de Beauharnais werd gekocht. 'De Droom van Geluk' is door koning Lodewijk de Achttiende gekocht.

Je vader overleed door een aanrijding met een auto, waardoor je verward en ontworteld raakte. Prud'hon werd je enige reden om door te leven. Je verdiende genoeg geld om hem en zijn kinderen te fêteren op extra lekkernijen. Zijn kinderen zagen jou als een valse indringster en ze hebben je ondankbaar beschimpt. Toch bleef je hen liefhebben en materieel verzorgen, met kleding en studiebetalingen.

Je voelde dat het geluk met Prud'hon zeer kwetsbaar was en je werd getergd door depressies en angsten. Je wilde het liefste met Prud'hon trouwen, maar dit kon niet en zijn kinderen werden steeds vijandiger. Je geld raakte op en je voelde je platgedrukt. Je was uitgeput door slapeloosheid, gepieker en martelende angsten.

Op 28 mei 1821 heb je in het atelier van Prud'hon zelfdoding gepleegd door je keel met een scheermes open te snijden.
Je bent als vrouw gekleineerd, geschoffeerd, bedrogen, misbruikt en in het nauw gedreven.

Je werd zesenveertig jaar en je bent begraven op Père-Lachaise.
Prud'hon raakte zwaarbedroefd en op 16 februari 1823 is hij bij jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)