Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tragische heldin doorbrak de maffia-traditie

(voor Rita Atria (1974 - 1992))

Je bent geboren op 4 september 1974 in Partanna. Je groeide op in een maffia-familie.
Op je elfde werd je vader Vito, een herder, door een vijandige maffia-familie via een huurmoordenaar vermoord.
Je broer Nicola wilde je vader wreken en hij wist waarschijnlijk wie de moordenaar was.

Je was close met de drugsdealende Nicola en zijn vrouw Piera Aiello. Nicola vertelde je belangrijke informatie over de maffia in Partanna.
Je had een liefdesaffaire met iemand, die ook bij de maffia ging.
In juni 1991 werd Nicola (27) door de rivaliserende maffia vermoord. Zijn weduwe besloot om samen te werken met de gerechtelijke instanties. Op je zeventiende besloot je om hetzelfde te gaan doen, in de hoop dat de moordenaars van je vader en broer berecht zouden worden. Een levensgevaarlijk besluit.

Je deed verslag bij de anti-maffia magistraat Paolo Borsellino, die als een vader voor je was. Je vertelde Paolo de namen van de bazen van de machtigste maffia-families en je vertelde over de onderlinge strijd tussen deze families, waardoor er in Partanna dertig mensen zijn vermoord. Je vertelde hem ook de namen van de moordenaars van je vader en broer.
Je moeder was razend, toen ze ontdekte, dat je met de politie samenwerkte en ze gooide je het huis uit. Zij wilde geen berechting van de moordenaars van haar man en zoon, want voor maffia-mensen staat de politie aan de verkeerde kant van hun wetten. Je gaf je dagboeken met pikante details aan Paolo en daarmee was je leven continu in gevaar, want de maffia wilde je vermoorden.

Je vriend en het hele dorp waren tegen jou, waardoor je gedwongen werd om Sicilië te verlaten. Je moest het verwerken, dat je vader ook een maffiabaas was, die mensen liet vermoorden. Je dook onder in Rome, in een 'veilig huis' op de zevende verdieping van een flat in een buitenwijk, Via Amalia 23, een bruine huurkazerne. Je werd bewaakt door de politie. Door je informatie werden er diverse maffiosi gearresteerd en er volgde een onderzoek naar de politicus Vincenzo Culicchia, die dertig jaar burgemeester van Partanna was. De getuigenissen van Piera en jou werden bevestigd door de dorpsgenote Rosalba Triolo.
Je was verlaten door je familie en vrienden, waardoor je emotionele steun van Paolo vroeg. Je noemde hem 'oom' en hij bezocht Piera en jou, wanneer hij in Rome was.

Op 19 juli 1992 werd Paolo in Palermo door een autobom vermoord. Er kwamen ook vijf politieagenten bij om het leven. Je schreef 'Zonder jou ben ik ook dood!' en 'Ik ben kapot door de moord op rechter Borsellino. Nu is er niemand om me te beschermen, ik ben bang en ik kan er niet meer tegen!'

Op 26 juli 1992 sprong je uit het raam van je flatwoning. Piera was niet aanwezig. Je was totaal alleen. Je werd zeventien jaar. Je bent begraven op de begraafplaats van Partanna. Je bent naast Nicola begraven.

Je moeder, die niet bij de begrafenis was, bezocht je graf vier maanden later, waarbij ze met een hamer je graf vernielde, je foto en de tekst 'De waarheid leeft'. Ze kon je niet langer psychisch en fysiek mishandelen. Jouw eerlijke strijd tegen de maffia heeft gezegevierd. Je moeder kreeg slechts 2 maanden en 20 dagen celstraf.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.8 met 6 stemmen 83Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)