Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gekwetste eer ontploft in zelfhaat

(voor Adele Ritchie (1874 - 1930))

Je bent geboren op 21 december 1874 in Philadelphia. Je ouders waren Quakers van Franse komaf. Op je derde werd je de stiefdochter van Jacob Benclift Pultz.
Je ging naar de roomse Villa Maria Academy in Malvern.
Op je achttiende debuteerde je als zangeres in de komedie 'The Isle of Champagne' in het Miner's Fifth Avenue Theatre. Door de componist Reginald De Koven speelde je in het Park Theatre te Philadelphia in de komische opera 'De Algerijnse', met je populaire lied 'Song of the Rose'.
In New York speelde je in het Garden Theatre en het Daly Theatre. Je verving de prima donna Marie Tempest, een beroemde sopraan/actrice. Je zong met de tenor Conrad Behrens en met de band van John Philip Sousa. Je speelde prinses Mirane in de operette 'De plaatsvervanger van de duivel'. Je speelde Madge Brainerd in het politieke drama 'De officier van justitie' en Little Willie in 'Flambard' in het Garrick Theatre.

Op je twintigste trouwde je met Joseph W. Herbert, een Engelse komiek/toneelschrijver, die samenwerkte met de lieftallige actrice/zangeres Lillian Russell.
Je bezat een landhuis met een paardenstal en in New York een huis. Je hield van paardrijden, fietsen, auto rijden en meedoen met hondenshows.
Je won een eerste prijs als de meest sierlijke en elegant geklede ruiter en je hond Little Dot won als terrier in de Wissahickon Kennel Dog Show.

Je speelde Ting-Ling in 'De Mandarijn' en in het Shaftesbury Theatre in Londen speelde je Cleopatra in de komische opera 'De Tovenaar van de Nijl'. In Parijs studeerde je bij de tenor Giovanni Sbriglia. Je zong met de tenor Giovanni Perugini in de operette 'Au Bain' van Alexandre Derolles. Je speelde Dorothy Stanley in de komedie 'A Runaway Girl', Beatrice Jerome in 'Drie Kleine Lammeren' en Miss Pine-apple in 'Chinese Wittebroodsweken'.

Op je vijfendertigste had je ruim 16.000 dollars aan schulden.
Je nam het op voor Alice Crowninshield Rogers, die tegen haar wil in een psychiatrisch ziekenhuis in Connecticut zat opgesloten. Rogers kwam uit een rijke familie en ze was getrouwd met de miljonair Thomas Pierce. Rogers was een alcoholiste, die door haar familie en vrienden verlaten was. Je ging met haar samenwonen in je boerderij in Pelham, maar na een verstoring door hysterische hysterie in het Casino Theatre werd Rogers weer opgesloten en wel in het Bellevue Hospital.

Op je achtendertigste trouwde je met Charles Nelson Bell, een wijnimporteur. Charles werd beschuldigd van bigamie, omdat hij nog steeds met zijn vorige vrouw getrouwd was. Na het ontvangen van een dagvaarding sloeg je een rechter en door het steeds niet komen opdagen, riskeerde je een gevangenisstraf.

Op je eenenveertigste trouwde je met Guy Bates Post, toneelspeler, wat dertien jaar stand hield.

Eind jaren twintig was je directrice van de amateur-theatergroep in Laguna Beach. Je raakte nauw bevriend met Doris Miller, een decorontwerpster, telg van een rijke familie. Jij werd door ruzie met enkele acteurs als directrice afgezet. Je verbitterde en op 24 april 1930 kreeg je in een jaloerse bui ruzie met Doris. Doris zou directrice mogen worden van jouw vroegere theatergroep. Je projecteerde je zelfhaat op je beste vriendin. Je haalde een .32 kaliber revolver uit je handtas en je schoot Doris door haar hart. Meer bij zinnen probeerde je haar bloedingen te stelpen en je hebt haar waardig opgebaard en met je eigen cosmetica geschminkt. Twee uur later schoot je een kogel door je mond waardoor je stierf.

Doris werd vijfendertig en jij werd vijfenvijftig. In een nagelaten brief verzon je dat het om een zelfmoordpact ging.
Je urn is bijgezet op het Forest Lawn Memorial Park in Glendale.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 2 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)