Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Voorgelogen, bedrogen, uitgezogen

(voor Jenny Julia Eleanor Marx Aveling (1855 - 1898))

Je bent geboren op 16 januari 1855 in Londen.
Je ouders waren Karl Marx en Jenny von Westphalen, die in Parijs met Heinrich Heine bevriend waren. Je was het zesde kind van zeven kinderen.

Je was al gauw geïnteresseerd in de politiek en je schreef als kind naar politici. Op je twaalfde werden de Manchester Martelaren opgehangen, wat je diep geschokt heeft. Door je ouders raakte je in de ban van de literatuur en met de familie van je vriendin Clara Collet reciteerde je Shakespeare.
Op je zestiende werd je de secretaresse van je vader en reisde je met hem over de hele wereld.

Op je zeventiende werd je verliefd op de 34-jarige Prosper-Olivier Lissagaray, die vanwege de Parijse Commune naar Londen was gevlucht. Je vader vond hem te oud voor jou.
Je werd lerares in Brighton, terwijl je in Montpellier woonde. Je hielp Lissagaray met het schrijven van 'Geschiedenis van de Commune van 1871' en op je 25-ste trouwde je met hem. Je verzorgde je bejaarde ouders. December 1881 overleed je moeder door leverkanker. Niet lang daarna verbrak je jouw huwelijk en op 14 maart 1883 overleed je vader door pleuritis.
Jij mocht ervoor zorgen om zijn onvoltooide manuscripten te publiceren en dan vooral zijn hoofdwerk 'Das Kapital'.

Op je 29-ste werd je actief lid van de Sociaal-Democratische Federatie, onder leiding van Henry Hyndman. Je ontmoette Edward Aveling, bioloog/atheïst/socialist, met wie je trouwde. Hij leende vaak van velen geld, wat hem onbemind maakte.

De SDF splitste zich, want Hyndman ontpopte zich als een dictator en jij beschuldigde hem van nationalisme. Je werd lid van de Socialist League, net als Edward en met name de kunstenaar William Morris. Je schreef columns over het internationale socialisme.
Je ontmoette de feministische schrijfster Clementina Black, waardoor je betrokken raakte bij de Women Trade Union League en je ondersteunde vele stakingen.
Op je dertigste was je mede-organisatrice van het Internationaal Socialistisch Congres in Parijs. Een jaar later reisde je door Amerika met Edward en met Wilhelm Liebknecht om geld in te zamelen voor de SPD. Door interne onenigheid verliet je de Socialistische Liga en zat je kort bij de Bloomsbury Socialistische Samenleving. Vervolgens zat je bij de Independant Labour Party van James Keir Hardie en in 1897 keerden jij en Edward terug naar de Sociaal-Democratische Federatie.

Jij vertaalde als eerste 'Madame Bovary' in het Engels en enkele werken van Henrik Ibsen.

Edward was in 1897 in het geheim met de jonge actrice Eva Frye getrouwd. Hij liet je veelal links liggen, maar toen hij een nierziekte kreeg, krabbelde hij terug en heb jij hem verpleegd, al was je depressief vanwege zijn ontrouw.

Op 31 maart 1898 liet je de huishoudster chloroform en blauwzuur ophalen. Na ontvangst ben je naar je slaapkamer gegaan, waar je naakt in bed ging liggen om vervolgens het gif in te slikken. Dat was in Sydenham, aan Jews Walk. Er lagen twee afscheidsbriefjes. Je werd drieënveertig jaar.
Edward werd door vele socialisten als de indirecte veroorzaker beschouwd.

Je urn is bijgezet bij je vader en andere familieleden op Highgate Cemetery.
Edward overleed vier maanden later in Battersea. Hij werd 48 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.6 met 5 stemmen 212Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)