Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Doodsvallei tussen operette en lijden

(voor Anny Ahlers (1907 - 1933))

Je bent geboren op 21 december 1907 in Hamburg.
Op je vierde was je al danseres in een circus.
Op je twaalfde zong je in de Opera van Wenen en op je veertiende in de Staatsopera in Berlijn.
Op je zestiende zong je als Venus in 'Orpheus' in de Volksoper in Hamburg.
Na een zangstudie zong je op je twintigste in de operette 'Casanova' van de componist Ralph Benatzky. Als operettediva verhuisde je naar Krefeldand Breslau. In de musical 'Die Marquise von Pompadour' speelde je de hoofdrol. Je speelde Lady Hamilton in Breslau en Madame de Pompadour in Berlijn. Je was Viktoria in 'Viktoria en haar Huzaar' en in Londen speelde je Jeanne in 'De Dubarry'.

Je had een prachtige zangstem. Je zong heel zuiver en je kon de hoogste tonen halen.
Je speelde de exotische prinses Laya in de operette 'De Bloem van Hawaï' van Paul Abraham. In Wenen zong je als de Parijse Nanon in 'De Violette van Montmartre' van de componist Emmerich Kálmán.
Met de tenor Richard Tauber zong je in de operette 'Das Lied der Liebe'. Je zong in 'Das Spitzentuch der Königin' van Johann Strauss, door Erich Wolfgang Korngold vernieuwd. In de duetten zong je met de tenor Marcel Wittrisch. Je verscheen als Alexandra in de operette 'Die Faschingsfee' van Kálmán, wat in 1931 door Hans Steinhoff is verfilmd, met jou en Victor de Kowa.

Je was een slanke schoonheid en je had een betoverende glimlach. Je had vuurrode, glinsterende haren en dat is mooi te zien op een olieverfschilderij van jou 'Miss Anny Ahlers 1933' van de Engelse kunstschilder Philip Alexius de Laszlo, Dat in 2005 door een particulier voor 150.000 euro is aangekocht.
Je speelde ook in films van Max Ophüls.

In de herfst van 1932 toerde je enkele maanden succesvol in Londen in 'De Dubarry', die continu volle zalen trok. Deze operette heette oorspronkelijk 'Gravin Dubarry' en was van Carl Joseph Millöcker. De componist Theo Mack Eben heeft dit werkstuk vernieuwd. Je leerde de Engelse teksten uit je hoofd, ondanks dat je de Engelse taal minimaal beheerste.
Je leed aan tuberculose, wat door het sombere weer in Londen danig verslechterde. Omdat je steevast weer op het podium wilde staan, verdoofde je de fysieke pijn met morfine, waar je al snel aan verslaafd raakte, terwijl je ook aan de alcohol verslaafd was. Daarbij versufte je jezelf nog eens extra met slaappillen. Een desastreuze combinatie, waardoor je in een ernstige en suïcidale depressie belandde.
In 'De Dubarry' speelde je met Heddle Nash, een lyrische tenor, in Her Majesty's Theatre. Om van je harde werken tot rust te komen, verbleef je twee keer in het dorp Shipley en je beste vriend was Sir Merrick Burrell, die daar woonde.

Op 14 maart 1933 pleegde je zelfdoding door uit het raam van je flat te springen. Je zou de volgende dag voor de derde keer naar Shipley afreizen. Je werd vijfentwintig jaar en je as is deels begraven op het Ohlsdorfer Friedhof in Noord-Hamburg. Een lange grafpilaar noemt onder jouw naam Mia Ahlers (1900 - 19?6), wat je oudere zus geweest moet zijn. In de kerk in Shipley bevindt zich een plaquette voor jou met de woorden 'bekend om haar genie in de dramatische kunst'. Een ander deel van je as is bijgezet in de grafkelder van de Burrell's in Shipley.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)