Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Doodgepest en doodgezwegen

(voor Marian Hooper Adams (1843 - 1885))

Je bent geboren op 13 september 1843 in Boston, 114 Beacon Street.
Je vader Robert W. Hooper was oogarts en je moeder Ellen H. Sturgis was een begaafde dichteres. Je zus heette Ellen en je broer Edward William.

Op je vijfde overleed je moeder aan tuberculose. Ze werd 36 jaar.
Als kind was je er getuige van dat je zwangere tante Susan met arsenicum zelfdoding pleegde.
Je kreeg een particuliere opleiding aan een meisjesschool in Cambridge, geleid door de pedagoge Elizabeth en Louis Agassiz, professor aan de Harvard University.
In de Burgeroorlog was je vrijwilligster bij de Sanitaire Commissie.
Op je tweeëntwintigste ontmoette je in Londen Henry Adams, een Amerikaanse historicus/journalist.

Op 27 juni 1872 trouwde je met Henry en ging je op huwelijksreis door Europa. Hij was hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Harvard University.
Op je drieëndertigste woonde je op Lafayette Square in Washington, DC, tegenover het Witte Huis. Je kreeg veel aanloop van gezellige intellectuelen, o.a. de geoloog Clarence King, de romanschrijver Henry James en John La Farge, kunstschilder.
Je correspondeerde veel met je vader, die erg veel voor je betekende. Je schreef scherpzinnig over de politiek in Waahington en de Europese samenleving. Je was een kritische feministe en lekker speels. In feite was niet je man, maar jij de auteur van 'Democracy: An American Novel'. Je was humoristisch, uiterst intelligent, helder en beminnelijk.
Je las graag George Sand en je hield van paardrijden.

Op je negenendertigste werd je één van de eerste portretfotografen en handig met de chemicaliën ontwikkelde je jouw foto's zelf. Je fotografeerde politici, vrienden, de huisdieren van familie, interieur stillevens, buitenopnamen, zoals van Washington, Sweet Springs en de familiehuizen in Quincy en Beverly Farms. Een document voor de positie van de vrouw in jouw tijd.
Je schreef over je kennis van de fotografie en je fotowerk werd door velen bewonderd, behalve door de ouderwetse Henry, die jou verbood om een professionele fotografe te zijn. Bij iedere publicatie van één van jouw foto's werd hij kwaad en deed hij denigrerend over jouw fotografie.
In je brieven romantiseerde je je zogenaamd gelukkige huwelijk, maar in wezen had je veel stress en deed je je uiterste best om het leuk te houden.

De architect Henry Richardson heeft jullie nieuwe huis aam Lafayette Square gebouwd, net als het huis van je buurman John Hay, diplomaat/schrijver, die later minister van Buitenlandse Zaken werd. J

April 1885 overleed je geliefde vader en zonk je weg in een allesoverheersende depressie. Ellen en Edward deden een poging tot zelfdoding. Grotendeels erfelijke belasting.
Henry vond je niet eens knap, terwijl je dat wel was. Vanaf 1881 aanbad hij de getrouwde Elizabeth Cameron. Je had bij hem weg moeten gaan. Wachtend op het nieuwe huis woonde je tijdelijk in een huurhuis aan H Street. Je fotografeerde de vorderingen van de bouw.
Op 4 december 1885 bezocht je de zwangere Elizabeth, wat je eigen onvruchtbaarheid tot een extra lijden maakte.

Op 6 december 1885 heb je in je slaapkamer zelfdoding gepleegd door een flacon kaliumcyanide te drinken. Dit middel gebruikte je voor de ontwikkeling van je foto's. Je werd tweeënveertig jaar. Henry heeft je gevonden, liggend op een tapijt voor de open haard.

Je bent begraven op Rock Creek Cemetery, met als grafmonument het beroemdste, bronzen sculptuur van de beeldhouwer Augustus Saint-Gaudens, geïnspireerd op de bodhisattva van mededogen. Henry vernietigde het grootste deel van je foto's en brieven en hij liet jou weg uit zijn autobiografie, terwijl hij verder met Elizabeth aanpapte.
Twee jaar later heeft Ellen zichzelf voor een trein gegooid. Ze werd negenenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)