Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Toen zelfs zang geen troost meer bood

(voor Elsie Houston Peret (1902 - 1943))

Je bent geboren op 22 april 1902 in Rio de Janeiro. Je vader was James Franklin Houston, een tandarts uit Tennessee. Je moeder was Arinda Galdo, een afstammeling van Portugezen uit Madeira. Je zussen waren Maria en Celina.

Op je twintigste studeerde je klassieke zang in de Mozarteum Universiteit in Salzburg.

Op je vijfentwintigste was je een beroemde operazangeres. In het Maison Gaveaux in Parijs zong je naast de Poolse pianist Arthur Rubinstein en de dirigent/componist Heitor Villa-Lobos. Een jaar later zong je in Praag.

Je trouwde met Benjamin Peret, een surrealistische dichter en aanhanger van het Trotskisme. Van 1929 tot 1931 woonden jullie in Brazilië en je verdiepte je in folklore en Afro-Braziliaanse religies.
In 1930 verscheen je boek 'Chants populaires du Bresil' en je liederen verschenen op 78-toeren elpees.

Op je negenentwintigste werd jullie zoon Geyser geboren, terwijl Peret hem zelfs Satan wilde noemen, maar dat heb jij verhinderd. Jullie werden door het anti-communistische regime van Getúlio Vargas gedwongen om naar Frankrijk te vertrekken. Geyser werd opgevangen door je oma. Er ontstond steeds meer afstand tussen Peret en jij, vooral door het compromisloze en onbeschofte genie van je nukkige echtgenoot, die ook door zijn medesurrealisten niet te pruimen viel. In 1936 ging Peret vechten in de Spaanse Burgeroorlog, net als Ernest Hemingway, en hij kreeg een liefdesrelatie met Remedios Varo Uranga, een Spaans-Mexicaanse kunstschilderes.

Op je vijfendertigste verhuisde je naar New York. In Parijs zong je op een manier, die overeen kwam met een voodoo-ritueel en in de New Yorkse nachtclubs 'Le Ruban Bleu' en 'Rainbow Room' viel je op door je exotisme en je voodoo-rituelen. Je stem leek op die van een tropische woudvogel, heel hoog en scherp. Je zat in een cirkel van brandende kaarsen, je sloeg op een trommel en in trance aanbad je de godin Yemanja, de oorlogsgod Ogun en de duivel Exu.

Je werd een ambassadrice voor de relatie U.S.A.-Brazilië en je presenteerde het wekelijkse radioprogramma 'Pan American Fiesta' met Braziliaanse muziek. Je vond dat je nog steeds met Peret getrouwd was, ondanks de feitelijke scheiding.
Je begon een liefdesaffaire met Belgische graaf Marcel Courbon. Door de tweede wereldoorlog werd 'Rainbow Room' gesloten en het publiek verkoos Olga Coelho boven jou en de grootsheid van Carmen Miranda kon je nooit evenaren. Je carrière kenterde en je had financiële problemen. Je had geen geluk met mannen en je verbitterde.

Op 20 februari 1943 heb je in zwaar verwarde toestand zelfdoding gepleegd met een overdosis slaappillen in je appartement aan 431 Park Avenue. Marcel vond je volledig gekleed, maar zonder schoenen. Je liet twee brieven achter, één voor je zus Maria Pedrosa en één voor Marcel.
Je werd veertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 december 2013


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)