Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Overschaduwd door een suïcidale depressie

(voor Gia Scala (1934 - 1972))

Je bent geboren als Josephine Giovanna Scoglio op 3 maart 1934 in Liverpool.
Je Siciliaanse, aristocratische vader was Pietro Scoglio en je Ierse moeder was Eileen Sullivan.

Toen je drie maanden was, verhuisde je naar Sicilië. Je groeide op in Rome en op je veertiende verhuisde je naar Amerika. Je studeerde en werkte in New York City.
Op je achttiende voltooide je je studie aan de Bayside High School in Queens.
Je had twee jaar een relatie met Steve McQueen.
Je was archiefmedewerkster voor een verzekeringsmaatschappij en je regelde de reserveringen bij Scandinavian Airlines. Je studeerde 's avonds met Stella Adler drama aan de Actors Studio.

Je deed mee met radioprogramma's en tv-quizshows, waardoor je ontdekt werd door een Universal Studios-agent, die je op je twintigste een contract gaf. Je debuutrol zou Maria Magdalena in 'The Gallileans' worden, maar dat mislukte. Toch kreeg je ook nog een contract bij Columbia Pictures. Je artiestennaam was Gia Scala en op je eenentwintigste debuteerde je in 'All That Heaven Allows' met Jane Wyman, de eerste vrouw van Ronald Reagan, en met Rock Hudson, die door aids overleed.

In 'The Price of Fear' speelde je een grote rol, net als in 'Four Girls in Town'. Je speelde met Errol Flynn en Doris Day en in 'The Garment Jungle' had je een veelgeprezen hoofdrol, evenals in andere films, maar dit succes werd overschaduwd door een suïcidale depressie en op je vierentwintigste deed je een poging tot zelfdoding, na het overlijden van je moeder. Je herstelde en je werd Amerikaans staatsburger.

Op 21 augustus 1959 trouwde je met Don Burnett, een Schotse acteur. Het huwelijk putte je volledig uit en je sprong wanhopig vanaf Waterloo Bridge in de Thames, waarna een taxi-chauffeur jou redde. Vanwege je chronische depressie was je verslaafd aan de alcohol.

Je rol als Anna in 'The Guns of Navarone' was een groot succes en je verscheen geregeld in tv-shows en tv-series. Je speelde in films van Alfred Hitchcock en in 'Il Trionfo di Robin Hood', naast je man, die Robin speelde.
Je speelde voor de laatste keer in 'It Takes a Thief'. Door je alcoholisme ging je carrière bergafwaarts en door je onbetrouwbaarheid verbraken de filmmaatschappijen hun contracten met jou. Je werd gedwongen om in het buitenland te gaan werken.
In 1970 zijn Don en jij gescheiden.
Je bent vaak gearresteerd vanwege openbare dronkenschap en door je psychische labiliteit ben je gedwongen tot psychiatrische behandeling.

Don trouwde met de actrice Barbara Anderson en jij probeerde in Engeland je carrière nieuw leven in te blazen, maar je depressie en alcoholisme verhinderden dat en je deed opnieuw een zelfdodingspoging. Je keerde terug naar je huis in Hollywood Hills.
In juli 1971 verloor je een deel van je wijsvinger in je sportwagen, die je dronken in de prak reed.

Op 30 april 1972 pleegde je zelfdoding met een overdosis drugs en alcohol. Vrienden hebben je gevonden.
Je werd achtendertig jaar. Je bent begraven in de Holy Cross Cemetery in Culver City, naast je moeder.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 december 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.2 met 5 stemmen 799Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)