Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het gevaar van een onbehandelde psychiatrische ziekte

(voor Diana Blanche Barrymore Blythe (1921 - 1960))

Je bent geboren op 3 maart 1921 in New York City.
Je vader heette John Barrymore en hij was (toneel)acteur. Je moeder heette Blanche Marie Louise Oelrichs en zij was dichteres/theater-actrice.
Op je vierde zijn je ouders gescheiden.

Je ging naar scholen in Parijs en New York. Je had nauwelijks contact met je vader, wat werd versterkt door je moeder, die rancuneus over hem praatte. Je werd opgevoed door nanny's en in kostscholen.
Als tiener studeerde je aan de American Academy of Dramatic Arts.
Op je achttiende stond je op de cover van 'Life' en op je negentiende debuteerde je op Broadway als Caroline Bronson in 'Romantic Dickens'.
Op je twintigste verscheen je voor het eerst met een kleine rol in 'Manpower', met Marlene Dietrich en Eve Arden.

Je werd van jongs af aan genegeerd door je ouders, die alleen maar oog hadden voor hun eigen carrière.
Je vierde je zomervakanties in Europa.
Op je eenentwintigste was je in Hollywood en verdiende je duizend dollars per week. Je tekende een contract bij Universal Studios en je werd gelanceerd als de meest belangrijke, nieuwe filmactrice van 1942. Je veelbelovende talent werd overschaduwd door je alcoholisme en drugsgebruik.
Op 29 mei 1942 overleed je vader aan cirrose van de lever. Hij had o.a. met Greta Garbo, Katharine Hepburn, Jean Harlow en Joan Crawford gespeeld. Hij is begraven op Calvary Cemetery in East Los Angeles. Je schreef: 'Verdomme, moeder, voor je onverschilligheid en minachting jegens mij, en verdomme, papa, voor het gekke, chaotische leven dat je leidde!'.

Op 30 juli 1942 trouwde je met de Engelse acteur Bramwell Fletcher.
Je speelde een hoofdrol in de oorlogsfilm 'Eagle Squadron'. Er verschenen negatieve berichten over jouw verslavingen en gedragingen in o.a. het veelgelezen 'Collier's Weekly'. Je leed aan een ernstige depressie en je deed meerdere pogingen tot zelfdoding. Je zat lange tijd in psychiatrische ziekenhuizen en je smeet je filminkomsten over de balk.

Je speelde de hoofdrol in de thriller 'Nightmare' en in 'Fired Wife'. Je salaris werd verdubbeld. Na zes filmrollen bij Universal Studios stopte je filmcarrière vanwege je psychische problematiek. Je laatste kleine rol was in 1951 in 'The Mob'.

In 1947 ben je van Bramwell gescheiden en trouwde je met John R. Howard, een professionele tennisser, welk huwelijk een half jaar duurde.
In 1950 trouwde je met de acteur Robert Wilcox. Het was een heftig huwelijk met geregeld bij elkaar weggaan, herenigingen en de politie bellen vanwege huiselijk geweld.

Op 5 november 1950 overleed je moeder.

Je trad op in vaudevilles en je was een half jaar in Australië toneelactrice in het Princess Theatre in Melbourne. Je was daar een gevierde beroemdheid, maar je alcoholisme gooide ook daar roet in het eten.
Terug in Hollywood ging je voor de vorm naar de AA, want je dronk je van tevoren moed in en daarna vloog je naar een café.

Je begon een affaire met Tom Farrell, terwijl Robert je tot bloedens toe geslagen heeft, zodat je wilde scheiden. Een eveneens jaloerse Tom sloeg je een gebroken neus en toen je viel trapte hij je keihard. Je bleef drie maanden in huis. Je dronk zwaar en je slikte pillen. Je woog nog maar 47 kilo en je had levercirrose. Je poseerde halfnaakt voor geld, maar je vond het vreselijk.
Je vertelde Robert, dat je wilde scheiden, waarna hij mateloos ging drinken in een bar en hij op 11 juni 1955 overleed aan een hartaanval in een trein naar Rochester. Hij werd 45 jaar.
Jij ging twee maanden naar een ontwenningskliniek in New York.
Je schreef een autobiografie, die in 1958 verfilmd werd, met Dorothy Malone in de hoofdrol.

Op 25 januari 1960 pleegde je zelfdoding met een overdosis slaappillen. Je werd achtendertig jaar. Je bent begraven op de Woodlawn Cemetery in New York, naast je moeder.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 december 2013


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 74Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Qieneke Elzenhout
Datum:
30 december 2013
Vreemd dat men familieleden - die niet met elkaar door een deur konden - naast elkaar begraaft. Alsof de naasten en omstanders, die hun hele leven aan de wal bleven staan, hen nog een rake klap na willen geven.
Naam:
Petra Hermans
Datum:
29 december 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Respect.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)