Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

En hoe Henry je jurken wilde verzuipen

(voor Constance Fenimore Woolson (1840 - 1894))

Je bent geboren op 5 maart 1840 in Claremont, in een patriciërsfamilie. Nadat er drie zussen overleden door roodvonk, verhuisde je naar Cleveland, waar nog drie zussen overleden.
Je studeerde aan het Cleveland Female Seminary en een kostschool in New York. Je reisde als tiener veel door midden- en Noord-Amerika. Je hield van wandelen en roeien.
Op je 29-ste overleed je vader. En op je dertigste publiceerde je fictie en essays in tijdschriften, o.a. in 'The Atlantic Monthly' en je dichtbundeldebuut 'Charles Dickens. Christmas' verscheen.
Op je 33-ste verscheen je kinderboek 'The Old Stone House'.
Op je 35-ste verscheen de verhalenbundel 'Castle Nowhere: Lake-Country Sketches' en de dichtbundels 'The Legend of Mary Sanchez Creek' en 'A Fire in the Wood'.
Je publiceerde 65 dichtbundels, 6 romans en 31 reisboeken. Je schreef veel over je ervaringen met de Great Lakes en vooral over Mackinac Island in Lake Huron.

Vanaf je 33-ste overwinterde je zes jaar lang met je moeder en zus in St.Augustine, van waaruit je door het zuiden van Amerika reisde, wat je verhalen als 'Southern Sketches' opleverde.
Op je 39-ste overleed je moeder en reisde je naar Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Op je veertigste ontmoette je de schrijver Henry James, bekend van 'The Portrait of a Lady', met wie je lang bevriend was. In 1887 verbleef hij enkele weken bij jou in jouw huis nabij Florence. Jullie hadden nog twee, geheime huizen in andere landen. Jij was verliefd op hem, maar hij was afstandelijk en zonder tederheid.

In 1880 verscheen je eerste roman 'Anne'. In 1883 overleed je enige broer onder verdachte omstandigheden. Je laatste roman 'Horace Chase' verscheen in 1894. In de winter van 1889-1890 reisde je naar Griekenland en Egypte.

In 1893 huurde je een romantisch appartement aan de Canal Grande in Venetië, waar Henry je bezocht. De nicht van Henry, Mary Temple, overleed op haar 24-ste in 1870. Henry keek tegen haar op, omdat ze een vrije, onafhankelijke geest was. Jij was net zo ambitieus als Henry en een uitgesproken dame. Je schrijfwerk stond op de eerste plaats. Henry besloot om jullie duizenden brieven aan elkaar te vernietigen. Henry vernietigde ook alle brieven van Mary. Wat wilde hij verbergen? Had hij met Mary de liefde bedreven? Had hij zijn levensfilosofie in feite van haar gejat en was hij bang voor ontmaskering?
Jij hebt zeker met hem de liefde bedreven en dat doorbrak de verre illusie, die Henry liever intact had gehouden. Hij werd ongenaakbaar afstandelijk en jij leed aan een ernstige depressie. Je vader leed ook aan depressies. Je kreeg de griep, wat je ook fysiek ondermijnde.

Op 24 januari 1894 pleegde je zelfdoding door uit het raam van je appartement in Venetië te springen, op de tweede verdieping van het Casa Semeticolo. Je viel te pletter op de stoep.
Je schreef: 'De dood is niet verschrikkelijk voor mij, ik was blij om te gaan, wat niet morbide is!'. Je was vereenzaamd en toenemend doof geworden. Je werd drieënvijftig jaar. Je bent begraven op de Protestantse begraafplaats in Rome.
Vanuit een gondel verzoop Henry al je jurken, die steeds weer kwamen bovendrijven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 januari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 3 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)