Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je laatste vlucht was definitief

(voor Helen Richey (1909 - 1947))

Je bent geboren op 21 november 1909 in McKeesport.

Je moeder Amy stimuleerde je om vlieglessen te nemen, terwijl je vader tegenstribbelde. Je vader was hoofdinspecteur van de scholen en heette Joseph Burdette Richey.
In je tienerjaren was je één van de weinige meisjes, die een broek droeg. Op je achttiende was je afgestudeerd aan de High School en vloog je van McKeesport naar Cleveland, na lang aandringen bij je vader. Tijdens die reis, zittend op de postzakken, ontmoette je de beroemde pilote Ruth Elder, wat je extra stimuleerde.
Op je twintigste leerde je hoe je een vliegtuig moest besturen en toen je afgestudeerd pilote was, kreeg je een vliegtuig van je vader.

Op je 23-ste werd je de vliegpartner van de pilote Frances Marsalis. Het lukte jullie om in de lucht boven Miami te blijven vliegen, terwijl er in de lucht 83 keer werd bijgetankt, wat gelijk stond aan rond de aardbol vliegen. Jullie vlogen in een eendekker en de vliegreis duurde negen dagen en 22 uur.
Na dit wereldrecord kreeg je een baan als pilote voor Central Airlines. Frances overleed later door een vliegtuigongeluk tijdens een vliegrace.
Op je 24-ste won je al de Fairchild Trophy.

Op je 25-ste maakte je je eerste vlucht van Washington, DC naar Detroit. Hierdoor was je de eerste pilote die werkte voor een commerciële luchtvaartmaatschappij en je mocht ook luchtpost vervoeren.
Bij de vakbond voor piloten werd je afgewezen, omdat je een vrouw was. Die vakbond heeft je gedwongen om je baan op te geven. Na tien maanden werd je ontslagen bij Central Airlines, wat in heel Amerika protesten opleverde, o.a. door je vriendin Amelia Earhart.

Je behaalde het wereldrecord van 77 mijl per uur in een klasse C-licht vliegtuig en je behaalde een hoogterecord van 18000 voet met een lichtgewichtvliegtuig.

Op je dertigste kreeg je het diploma voor intensieve piloot-instructeur en je was de eerste vrouw, die militaire piloten opleidde.
In de tweede wereldoorlog vloog je in Engeland en Amerika van fabrieken naar vliegbasissen. Je vloog ook in Spitfires en al met al in ruim 27 diverse vliegtuigen. Je vloog graag in het gezelschap van je Duitse herder.
In 1934 won je in Dayton de belangrijkste lucht-race voor vrouwen. In 1936 vloog je met Amelia Earhart in de Bendix Trophy Race. Jullie werden vijfde en jullie versloegen enkele mannelijke teams.

In december 1944 ging je terug naar McKeesport en je kon als pilote geen werk vinden, waardoor je jezelf nutteloos en afgewezen voelde. Je verdiende nog wat met het doen van luchtshows en met het markeren van luchtroutes. Je zus Lucille merkte dat je gesloten en versomberd was, reeds ontstegen aan het aardse leven.

Op 7 januari 1947 pleegde je zelfdoding in je appartement in Manhattan, New York. Je nam een overdosis slaappillen.
Je werd zevenendertig jaar en je bent begraven in de Versailles Cemetery in McKeesport, terwijl er vier vliegtuigen van Bettis Airfield rondom de begraafplaats vlogen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 februari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 4 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)