Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Stoutmoedige bevrijdster dodelijk opgejaagd

(voor Suzanne Augustine Spaak-Lorge (1905 - 1944))

Je bent geboren op 6 juli 1905 in Brussel binnen een protestantse bankiersfamilie. Je was de oudste dochter van Louis Edouard Lorge, een effectenmakelaar, en Jeanne Bourson. Je vader overleed in 1937. Je moeder in 1971.

In 1925 trouwde je met de toneelschrijver Claude Spaak, de broer van de scenario-schrijver Charles Spaak en de politicus Paul-Henri Spaak. Claude en jij kregen twee kinderen, dochter Lucie en zoon Louis. Jullie woonden in Parijs in rijkdom en luxe.
Claude had via Rene Magritte schilderijen gekocht en Magritte heeft jou in 1936 geportretteerd.

In de tweede wereldoorlog was je woedend op de Duitse bezetters en je was lid van de Nationale Beweging tegen Racisme. Je appartement was een ontmoetingsplek voor allerlei verzetsleden. Je deelde pamfletten uit, je typte en je kocht voedsel voor armen en onderduikers. Je vroeg huisartsen of ze gewonde en zieke Joden wilden helpen. Je elitaire leefpatroon veranderde totaal door de oorlog.

Je wilde bij het verzet, maar men was bang, dat je moeilijke en gevaarlijke situaties niet aankon. Door je hoge, maatschappelijke positie kwam je bij advocaten, rechters, geestelijken, filmsterren en schrijvers. Je vroeg hen of ze het verzet wilden helpen. Je werd ook lid van de Red Orchestra, opgericht door de Joodse Pool Leopold Trepper, een spionagenetwerk, gecamoufleerd door het Parijse bedrijf Simex. Men verzamelde militaire en industriële informatie, bijvoorbeeld over troepenbewegingen en de productie van vliegtuigen en tanks. Er werd informatie uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland gehaald. Er werd zelfs geïnfiltreerd in de Duitse, militaire inlichtingendienst Abwehr. In Zwitserland zat de Lucy spionring, geleid door Rudolf Roessler, die nooit zijn meesterlijke spionagemethode heeft verklapt.

In het voorjaar van 1942 wisten de Duitsers enkele radiozenders van Red Orchestra te traceren en waren er arrestaties. Deze gevangen werden walgelijk gemarteld en sommigen sloegen door, waardoor er in achttien maanden tijd ruim zeshonderd verzetsmensen zijn gearresteerd. Je was vastberaden en zeer toegewijd aan je grote ideaal, het redden van Joodse kinderen en de nazi's zoveel mogelijk tegenwerken.

Je redde vol ijver vele Joodse kinderen, die anders naar de concentratiekampen werden vervoerd. Begin 1943 redde je samen met anderen 163 Joodse kinderen, die verbleven in de Union Generale des Israelites de France. Pastor Paul Vergara en Marcelle Guillemot hadden al 60 kinderen bevrijd. Met leeuwenmoed liet je een deel van de kinderen bij jou thuis onderduiken. Je gaf hen kleding, eten en bonkaarten en je zocht geschikte onderduikadressen voor hen in heel Frankrijk. In oktober 1943 krijgen je kinderen een veilige bestemming bij je zus in België.

Claude ging een relatie aan met jouw ontrouwe vriendin Ruth Meredith Peters, met wie hij op 31 januari 1946 trouwde. Claude overleed in 1990.

Je bent op 8 november 1943 door de Gestapo gearresteerd en naar de gevangenis in Fresnes gebracht. Het was daar een hel en je bent er zwaar gemarteld. Je schreef op de celmuur: 'Alleen met gedachten, is het nog steeds de vrijheid'.
De geallieerden rukten op naar Parijs en de Gestapo vluchtte, maar eerst wilden ze nog speciale gevangenen vermoorden. Op 12 augustus 1944 heeft de Gestapo jou doodgeschoten. Dertien dagen voor de bevrijding van Parijs.

Je werd negenendertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 april 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)