Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Socialistisch genie door een groentje verraden

(voor Walraven van Hall (1906 - 1945))

Je bent geboren op 10 februari 1906 in Amsterdam. Je vader Adriaan Floris van Hall was bankier en je moeder was Petronella Johanna Boissevain. Je was hun derde kind. Je oudere broer was Gijsbert, die ook in het verzet zat en later tien jaar burgemeester van Amsterdam was.
Als kind zeilde je graag. Jij kreeg privélessen en je zat op het lyceum. Vanaf je zestiende was je leerling op de zeevaartschool Willem Barentsz te Terschelling. Op je negentiende was je leerling-stuurman en diende je bij de Koninklijke Hollandsche Lloyd. Je werd tweede stuurman.
Op je 23-ste werd je afgekeurd vanwege je slechte ogen. Via Gijsbert kreeg je een baan bij een bank op Wall Street in New York. Na een jaar verhuisde je naar Zutphen om als bankier verder te werken.

Je trouwde met Tilly den Tex en jullie kregen drie kinderen. In het voorjaar van 1940 werd je effectenmakelaar en later firmant bij de bankiers- en effectenfirma Wed. J. Veltrup en Zoon in Zaandam.
In juli 1940 werd je lid van de Nederlandsche Unie, een beweging tegen de NSB, die eind 1941 door de Duitsers verboden werd. Je financierde de Februaristaking en de actie Zeemanspot, opgericht door kapitein Abraham Filippo. Met de directeur van Philips, Iman Jacob van den Bosch, startte je een fonds voor de onderduikers, het Nationaal Steun Fonds, met een speciale afdeling voor hulp aan ondergedoken Joden. De NSF ondersteunde ruim 80.000 huishoudens. Als hoofd van deze onderneming bezocht je vele gefortuneerde Nederlanders en wist je de pot te spekken.

In maart 1943 verklaarden de Duitsers briefjes van 500 en 1000 gulden ongeldig, maar je wist die briefjes op tijd om te ruilen voor kleinere geldbedragen. De NSF werkte samen met de regering in Londen.
Eind 1944 bedacht Gijsbert de grootste bankfraude uit de geschiedenis, een gecompliceerde actie met als codenaam 'Tante Betje'. In de kelders van de Nederlandsche Bank aan het Rokin lagen schatkistpromessen en die werden met hulp van de kassier-generaal Cornelis Ritter omgeruild voor vervalsingen. De echte promessen werden aan Gijsbert overhandigd en de buit was 51 miljoen gulden. De president van de bank, de NSB-er Rost van Tonningen, en het personeel hadden niets in de gaten. Koeriersters brachten het nodige geld naar onderduikers en verzetsleden, vaak in de buizen van hun fietsframes of in de pinnen van hun zadels.

Jij zorgde voor eenheid binnen het verzet en je was mede-oprichter van de Binnenlandse Strijdkrachten. Je was charmant, humoristisch, overtuigend, doortastend, onbaatzuchtig, ijverig, vlot, bedeeld met een ruime visie, ongeduldig en soms bazig. Op 18 oktober 1944 werd Imam Jacob in Groningen door de SD gearresteerd en via het Scholtenhuis naar kamp Westerbork gebracht, waar hij werd doodgeschoten. De Beurs, die voor jou als dekmantel fungeerde, ging dicht.

Je zag je gezin nog amper, want je sliep op onderduikadressen in en rondom Amsterdam. Je gezondheid ging achteruit, maar je bleef volharden. Uiteindelijk ben je verraden door de 26-jarige Johan van Lom, een jurist in het verzet, die in Duitse gevangenschap alles vertelde wat hij wist.

Op 27 januari 1945 was er aan de Leidsegracht een topvergadering van het verzet. De Duitsers stormden naar binnen en jij en enkele anderen werden gearresteerd. H.M. van Randwijk, die te laat was, ontsprong de dans. Je zat in de gevangenis aan de Weteringschans en je hebt geen enkele informatie gelekt. Er werd in Haarlem een Duitse soldaat doodgeschoten en uit wraak werden er op 12 februari 1945 acht verzetsleden doodgeschoten. Ongeveer op dezelfde plek, op de Jan Gijzenbrug, en jij was één van hen. Je werd negenendertig jaar.
Al met al werden er 84 leden van de NSF vermoord.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 april 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 168Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)