Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je hebt het allemaal niet nodig

Wat heb je aan overdaad, het maakt je onrustig. Toen ik door mijn huis liep, zag ik veel spullen die niks waard zijn. Op zolder en in de schuur hetzelfde liedje. Het ligt er maar en je gebruikt het niet. Zo heb ik de eigenschap in winkels goedkope dingen te kopen, die eigenlijk helemaal niet mooi zijn. Je zet het ergens neer of je bergt het op in een kast of lade en na jaren ligt het er nog. Koop het niet en houd je geld in je portemonnee.

Ga liever met het gespaarde geld vakantie houden of een reis maken, dan heb je plezier gehad. Ik ken iemand die kocht een huis en liet na een poosje het vergroten, omdat hij zoveel spullen had die hij niet meer kwijt kon. Dat is toch vragen om ellende, je wordt er echt niet gelukkiger van. Ik weet het wel, ik ga minder kopen en veel opruimen, weg met die troep en wat nog waarde heeft gaat naar Marktplaats. Het resultaat zal zijn een rustig gevoel, goed voor je gezondheid en financieel heb je het beter. Kortom met minder voel je je vrijer. Had ik het maar eerder gedaan.

Het is allemaal het gevolg van de consumptiemaatschappij. Ik herinner mijn ouders in de vorige eeuw. Ze woonden met twee jongens in een eenvoudig arbeidersdorp. Kleine huizen met een moestuintje. De huiskamer zag er heel eenvoudig uit met een tafel en vier stoelen in de midden. In de hoek een kleine radio, die zelden aanstond. Heel rustig in het huis. Je sliep van avonds 10 uur tot zes uur in de morgen, heel gezond. Kinderen speelden altijd buiten, touwtje springen, hoepelen en geen computer. Die bestond gelukkig niet en de kinderen werden ook niet dik van het zitten en snaaien.
Moet je de supermarkten zien, vol met waren die je niet nodig hebt. Je wordt er alleen maar dik van.

Geloof me, veel bezitten maakt de mens onrustig. Ik zal wel geen gelijk krijgen.

Schrijver: kees niesse, 23 mei 2014


Geplaatst in de categorie: welzijn

5.0 met 1 stemmen 131Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Kees niesse
Datum:
24 mei 2014
Email:
c.h.niessekpnplanet.nl
Zeer bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik zie het aan de kleinkinderen. Ze hebben teveel speelgoed en raken in de war. Als kind kreeg ik van vader een autootje. Heel blij en ik nam het mee naar bed. Ze hebben nu teveel en zijn niet dankbaar.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
23 mei 2014
Van mij krijg je zeker gelijk en het is zelfs heel monastiek verantwoord, je visie op bezitloosheid. Minder overtollige ballast maakt inderdaad een vrijer mens van de mens. Sint-Franciscus predikte armoede, soberheid en eenvoud. Onze consumptiecultuur wakkert de materiële hebzucht aan en biedt geen greintje spiritualiteit. Dat verklaart de agressiviteit op straat. Allemaal rupsjenooitgenoegs zonder spirituele bagage, met stress op de koop toe. De schoonheid en heilzaamheid van de natuur wordt niet meer gezien en ervaren door zogenaamd communicatieve mechanica en snelle en protserige vervoersmiddelen, die het vrije luchtruim onbestraft vervuilen. Ikke, ikke, ikke en hebben, hebben, hebben leiden tot de afgrond van de mensheid.
Wat kunnen we er tegen doen? Jij geeft het goede voorbeeld door overtollige prullaria overboord te kieperen en met veel minder genoegen te nemen. Ieder mens op zich maakt het verschil! Minder consumeren en meer weigeren. Reclamespots negeren en zelf denken. Meer in contact met de natuur treden en de destructieve cultuur de rug toekeren. Simpel leven in vrede. Niet meedoen aan die gecompliceerde, overspannen overbeschaafdheid! Samen met Sint-Franciscus en Sint-Kees het pure bestaan opnieuw omarmen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)