Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als krijgsgevangene kreeg je geen greintje respect

(voor Eliane Sophie Browne-Bartroli Plewman (1917 - 1944))

Je bent geboren op 9 december 1917 in Marseille. Je had een Engelse vader en een Franse moeder. Je studeerde in Ashford en in Frankrijk. Na je opleiding ging je in maart 1937 naar Leicester, waar je als vertaalster werkte. In Leicester ontmoette je jouw toekomstige man voor het eerst. En je werkte een tijd in Bermingham. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werkte je bij de Britse ambassade in Madrid en later in Lissabon.

In juli 1940 werd de Special Operations Executive opgericht, een verzetsbeweging. In 1941 werkte je in Londen. In 1942 werkte je voor de Spaanse afdeling van het Ministerie van Informatie. In de zomer van 1942 trouwde je met de Engelse legerofficier Thomas Plewman.
Je werd in Manchester opgeleid tot SOE-agente en in de Schotse Hooglanden. Thomas was in dienst bij de Royal Artillery.

Op 14 augustus 1943 landde je per parachute nabij Lons le Saunier. Je had veel pech, want je tas geld voor de Franse verzetsbeweging werd gestolen en je eerste contacten met de verzetsbeweging waren gearresteerd en weggevoerd. Je codenaam was 'Gaby' en je werd lid van de verzetsgroep van Charles Skepper. Je was koerierster in en rond Marseille, Roquebrune en St. Raphael. Je was erg moedig en krachtdadig. Je gaf informatie door aan radiozenders en je had steeds contact met diverse verzetsgroepen, je was de gids voor nieuwe agenten en je transporteerde apparatuur en documenten. Je deed mee aan sabotage-acties met als codenaam 'Het Monnik Circuit', die vooral het treinverkeer van en naar Marseille verhinderden.

In maart 1944 woonde je in een appartement in Marseille. Iemand wist van je verzetswerk en die heeft je verraden aan de nazi's. Op 23 maart 1944 heeft de Gestapo jou, Charles Skepper en Arthur Steele in jouw woning gearresteerd. Ze waren extreem agressief. Vele leden van de verzetsgroep werden na hun arrestatie doodgeschoten.
Je werd naar het hoofdkwartier van de Gestapo in Marseille gebracht, waar je werd gemarteld door elektrische schokken, het hoofd onder water duwen en andere lichamelijke mishandelingen. Ondanks de vreselijke pijn gaf je die beulen geen enkele informatie. Ze stopten je in de gevangenis van Les Baumettes in Marseille en na drie weken in de Fresnes Gevangenis in Parijs.

Op 12 mei 1944 werd je met zeven andere gevangen SOE-agenten naar Karlsruhe gebracht, waar je vier maanden in de gevangenis zat. Op 11 september 1944 werd je met Yolande Beekman, Madeleine Damerment en Noor Inayat Khan door twee Gestapo-officieren, naar München gebracht en vandaar naar het concentratiekamp Dachau.

In de ochtend van 13 september 1944 moesten jij en je drie mede-agenten in een klein bos gaan knielen, naast het crematorium. Jullie hielden elkaar stevig de hand vast, terwijl Yolande, Madeleine en jij in de nek werden geschoten.
Je werd zesentwintig jaar en je lichaam is gecremeerd.
Noor is door de sadistische SS-er Wilhelm Ruppert vermoord, nadat hij haar gruwelijk had geslagen en mogelijk verkracht.

De andere vier SOE-agenten Vera Leigh, Diana Rowden, Andree Borel en Sonia Olschanezky zaten in het concentratiekamp Natzweiler-Struthof, waar zij op 6 juli 1944 een dodelijke fenol-injectie van Werner Rohde en Peter Straub kregen en gecremeerd werden. Toen Peter Vera in de oven duwde, bleek ze nog te leven en kraste ze hem nog een flink litteken op zijn gezicht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 77Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)