Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uit wraak voor die bewakers en je ontsnapping

(voor William Henry McCarty, Jr (1859 - 1881))

Je bent geboren op 23 november 1859 in Manhattan, New York. Je ouders waren Ierse immigranten.
Op je negende verhuisde je naar Indianapolis.
Op je veertiende leefde je in Silver City. Je las goedkope lectuur, die de misdaad verheerlijkte.
Op je vijftiende overleed je moeder aan tuberculose en stond je er alleen voor, want je stiefvader, de gokker William Antrin, negeerde jou. Door geldgebrek begon je crimineel te worden. De dief/gokker George Schaefer hielp je op het boevenpad. Op je zestiende werd je gearresteerd vanwege gestolen kleding en wapenbezit. Je wist via de schoorsteen uit de gevangenis te ontsnappen en daarna leefde je alsmaar op de vlucht.

Je was herder in Arizona en je werkte op boerderijen. Samen met John Mackie heb je de paarden van enkele soldaten gestolen. Vanwege je tengere lichaamsbouw en je baardloze gezicht werd je 'Billy the Kid' genoemd. Op 17 augustus 1877 kreeg je ruzie met Frank Cahill, die jou pestte, en je hebt hem doodgeschoten. Sommigen beschouwden het als zelfverdediging. Je vluchtte naar New Mexico, waar je lid werd van een bende veedieven en de Jesse Evans Gang. Apache-indianen stalen je paard, waardoor je meer dood dan levend bij de familie Jones in Pecos Valley belandde. Mevrouw Jones verzorgde je en je kreeg een paard van hen.

In 1877 werkte je in een kaasfabriek in Lincoln County, op de ranch van Richard Brewer en als veebewaker voor John Tunstall, die op 18 februari 1878 door concurrenten werd vermoord. Jij was woedend. Twee van de moordenaars, Bill Morton en Frank Baker, werden door de mannen van Tunstall vermoord. De verdachte verrader McCloskey werd ook vermoord. Gouverneur Samuel Axtell verklaarde jullie vogelvrij. In de hoofdstraat van Lincoln vermoordden jullie Brady en Hindman. Jij werd in je dij geschoten. Daarna hebben jullie Andrew Roberts doodgeschoten, die volgens jullie ook betrokken was bij de moord op Tunstall. Andrew schoot jullie leider Dick Brewer nog dood. Door de moord op Andrew daalde jullie populariteit bij de bevolking.

In Lincoln schoten jullie op cavaleristen, wat nog meer vijanden opleverde. Het enige slachtoffer was de Nederlandse Charley Kruling.
Het nieuwe bendelid Tom O'Folliard werd je beste vriend en voortdurende metgezel. Je zat ondergedoken in het huis van Alexander McSween, bondgenoot van Tunstall, terwijl cavalerie-soldaten jullie bevochten. Jij en je bende wist te ontkomen, terwijl McSween uit zijn brandende huis vluchtte en werd doodgeschoten.

Je overleefde door te gokken en je vermoordde Joe Grant, die niet wist wie jij was en opschepte, dat hij The Kid zou doden, als hij hem ontmoette. Sheriff Patrick Garrett, nog wel een oude vriend van je moeder en jou, wist jou en je bende te vangen en rechter Warren Bristol veroordeelde jou tot de doodstraf door verhanging. Je schreef brieven naar gouverneur Lew Wallace, met het verzoek tot clementie, maar Lew deed niets.

Op 28 april 1881 wist je twee bewakers te doden en ontsnapte je zingend uit de stad. Het paard keerde twee dagen later alleen naar Lincoln terug. Je dook onder bij je vriend Pete Maxwell, de zoon van de grootgrondbezitter Lucien Maxwell, in zijn huis te Fort Summer. Op 14 juli 1881, rond middernacht, liep je de verduisterde slaapkamer van Pete binnen om wat te kletsen. Je zag iemand in de duisternis staan en je vroeg: 'Wie is daar?' Je had je revolver getrokken. Je wilde niet op Pete schieten, maar Garrett wist wel wie hij voor zich had en hij schoot twee keer, waarvan één kogel vlak boven je hart terecht kwam.
Je werd eenentwintig jaar en je bent begraven op Fort Summer Cemetery, een paar meter van Lucien Maxwell vandaan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 27Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)