Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe een vechtersbaas als jij levensmoe werd

(voor John Peters Ringo (1850 - 1882))

Je bent geboren op 3 mei 1850 in Greensfork. Je was van Nederlandse afkomst en in 1856 verhuisde je naar Liberty.
Je was een tijdgenoot van Jesse en Frank James, die in Kearney woonden, niet ver bij jou vandaan. Je was een neef van hen, want je tante Augusta Peters Inskip trouwde met Coleman P. Junior, een oom van de gebroeders James.
In 1858 verhuisde je naar Gallatin, waar jullie een huis van John W. Sheets huurden. John was het eerste slachtoffer van de James Younger bende.

Op 30 juli 1864 was je met je familie op reis door Wyoming richting Californië. Je vader Martin stopte de wagen en toen hij uitstapte, ging zijn revolver per ongeluk af, waardoor hij zichzelf door zijn hoofd schoot. Jullie hebben hem op een heuvel begraven.

Rond je 25-ste verhuisde je van San Jose naar Mason County, waar je een vriend van Scott Cooley werd, een Texaanse, gerespecteerde ex-ranger en de geadopteerde zoon van boer Tim Williamson. De veedieven Elia en Pete Backes werden uit de Mason gevangenis gesleept en door vooral Duitse criminelen gelyncht. Dit feit ontaardde op 13 mei 1875 in een totale oorlog, waarbij Tim werd gearresteerd door een vijandige groep gewapende mannen, waarna de Duitse boer Peter Bader hem vermoordde.

Scott en zijn vrienden en jij voerden oorlog tegen deze bandieten, dit was de Mason County War, waarbij de Amerikanen tegen Duitsers en Nederlanders streden. Het stelen van elkanders vee speelde mee. Op 10 augustus 1875 doodde Scott de Duitse ex-hulpsheriff John Worley, hij scalpeerde hem en dumpte zijn lichaam in een put. Scott was een linke broeder. Je was lid van de bende van Scott, net als George Gladden en Mose Beard, die door zestig mannen in een hinderlaag liepen, geleid door Bader, Hoerster en sheriff Clark. Mose werd doodgeschoten en op 25 september 1875 gingen jij en je vriend Bill Williams naar het huis van James Cheyney, de bedenker van de hinderlaag. James kwam ongewapend naar buiten en hij nodigde jullie uit om binnen te komen. Terwijl hij zijn gezicht op de veranda waste, schoten jullie hem dood. Hij was jouw eerste slachtoffer.

Jullie wilden ook Dave Doole omleggen, maar toen hij met een pistool te voorschijn kwam, reden jullie snel weg. Hoerster werd bij de kapperszaak in Mason vermoord. Jullie reageerden door Peter en Charley Bader te doden. Op 10 augustus 1875 doodde Scott de Duitse ex-hulpsheriff John Worley, hij scalpeerde hem en dumpte zijn lichaam in een put.

Eind december 1875 werden Scott en jij gearresteerd door sheriff Strickland, omdat jullie een andere sheriff Strickland dreigden te vermoorden. Jullie ontsnapten uit de gevangenis in Lampasas County, geholpen door veertig bevrijders. Scott overleed door het eten van vergif in het Nimitz Hotel in Fredericksburg of door hersenkoorts. Eind 1876 werden George Gladden en jij opgesloten en je celgenoot was de outlaw John Wesley Hardin. George kreeg 99 jaar gevangenisstraf en jij werd vrijgesproken. Twee jaar later was je marshal in Loyal Valley en in 1879 zat je samen met je vriend Joseph Graves Olney in Cochise County.

In Safford schoot je in de saloon op Louis Hancock, die een whisky van je weigerde, omdat hij liever een bier wilde. Louis overleefde het. Je ging bijna een duel met Doc Holliday aan, maar de sheriff arresteerde jullie voor het dragen van vuurwapens en jullie kregen een boete.
Op 18 maart 1882 was je één van de moordenaars van marshal Morgan Earp. Zijn oudere broer Wyett Earp maakte jacht op jou. Op 20 maart 1882 doodden Wyett en zijn mannen in Tucson de 26-jarige outlaw Frank Stilwell. Hij was verraden door de vrouw van zijn medestrijder Pete Spence. Je beste vriend, de outlaw/veedief William Brocius werd in Iron Springs door Wyett doodgeschoten, twee dagen nadat hij Florentino Cruz had doodgeschoten, die tijdens de moord op Morgan op de uitkijk stond. Hank Swilling en jij waren nog op vrije voeten.

Op 13 juli 1882 heb je in Turkey Creek Canyon zelfdoding gepleegd. Je werd tweeëndertig jaar en je bent aldaar begraven, nabij Chiricahua Peak, Arizona.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)