Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mantel der liefde

Woedend zou ik nog steeds kunnen, nee, moeten zijn, want een furieus iemand is terecht heel kwaad als hij doorheeft dat men hem in hun eigen BAD VAN LEUGENS probeert te verdrinken. Ervan overtuigd dat dit niet alleen voor Friezen geldt, schreef ik ooit het gedicht met de vileine titel 'Flagrant'. Het is overduidelijk dat één plus één twee is en drie keer drie negen. Negen keer zeven is drieënzestig, maar negenenzeventig keer zevenennegentig wordt, voor mij althans, al een stuk lastiger.

Uiteraard ben ik mijn frustratie en kwaadheid allang te boven; al jaren heb ik ander en bevredigender werk. Bovendien heb ik onder mijn eigen naam een dichtbundel met de titel 'Rollende stenen', gedichten van Annejan Kuperus, uitgebracht.
Toch weet ik zeker dat het mij aangedaan onrecht ooit gaat knagen, als het dat inmiddels al jaren niet doet. Verplaats je eens in de duivel en vervolgens in zijn slachtoffer. Wie zou je als lezer liever willen zijn? Het slachtoffer trekt vrijwel altijd aan het kortste eind, zeker zolang Beëlzebub het verschil tussen goed en kwaad niet ziet; dit zal waarschijnlijk altijd het geval zijn, daar anders een paradijs wordt gecreëerd. Een eldorado zonder strijd en oorlog, dus zonder meningsverschillen. Als er al eens een controverse zou zijn, zou deze met de mantel der liefde worden bedekt...! Schiet de wereld hier iets mee op? Naar mijn mening absoluut niet.

Tegelijkertijd realiseer ik mij dat veel te veel onschuldigen slachtoffer worden van strijd die hen (in)direct niets aangaat. Strijd wordt slechts door machtswellustelingen op touw gezet en door hun marionetten gevoerd. Probleem is dat dit altijd al zo is geweest en in de toekomst niet anders zal zijn, tenzij een helder licht de wereld weet te overtuigen. Weet over te halen slechts goed te doen, zodat alle geslachten na ons net zo van deze globe, onze aarde, kunnen genieten zoals wij doen. Hoewel wij naar mijn mening zowel minder kwaliteit als capaciteit hebben om dat te realiseren. Inferieure soort door vernietiging en verminderd vermogen door gebrek aan inzicht.

Wij westerlingen dansen over het algemeen door het leven, terwijl de gemiddelde wereldburger het vaak een stuk lastiger heeft. Wie zou jij het liefste zijn? Welke schoenen hebben jouw voorkeur; de groene of de rode? De verkeerslichtkleuren zonder oranje; neutraal kunnen wij niet meer zijn. Wij pakken de handschoen op en gaan ervoor of denken: 'wie dan leeft, wie dan zorgt'. Realiseer je wel dat wij het dan over onze kinderen, kleinkinderen en het daaropvolgend geslacht hebben. Zullen zij kunnen ervaren, dat wat wij hebben beleefd en zullen zij, net als wij, van zowel natuur als cultuur kunnen en mogen genieten, zoals wij dat hebben gedaan en heden ten dage gelukkig nog steeds kunnen doen...? De toekomst zal het uitwijzen, maar wat mij betreft pas na rijp beraad en een daarop vruchtbaar handelen...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 28 juni 2014


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 1 stemmen 751Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)