Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een spectaculaire ontsnapping onverwachts gedwarsboomd

(voor Reuben Houston Burrow (1854 - 1890))

Je bent geboren op 11 december 1854 in Lamar County. Tot je achttiende werkte je op de boerderij van je vader. Je ouders waren Allen en Mary Caroline Terry Burrows. Ze hadden tien kinderen. Je moeder was een bekende heks/gebedsgenezeres. Je jongere broer Jim en jij werden geïnspireerd door de bende van Jesse James. Op je vijftiende beroofde je gemaskerd je buurman, maar je vader herkende je en je moest het geld terug geven. Daarna ging je naar de boerderij van je oom Joel in Stephenville. Je spaarde genoeg geld om een eigen boerderij te kopen.

Je werd landbouwer en samen met je vrouw Virginia Alvison kreeg je twee kinderen. Virginia was de dochter van de Wise County rancher HB Alvison. Op je 25-ste overleed Virginia door de gele koorts. In 1876 kwam Jim ook naar Texas. Je liet je kinderen bij je moeder achter, waarna je weer als cowboy werkte. Op je 29-ste hertrouwde je met Adeline Hoover uit Erath County. Je was een geweldige ruiter en scherpschutter en je leidde al snel een bende cowboys, ook de latere outlaws Henderson Bromley en Nep Thornton. In het najaar van 1886 mislukte je boerenbestaan en zijn Adeline en jij gescheiden.

Door het voorbeeld van de bende van de treinrover Sam Bass vormde jij een bende met Jim, Henderson en Nep. In december 1886 beroofden jullie een trein nabij Bellevue, wat 300 dollars opleverde. Januari 1887 beroofden jullie een trein nabij Gordon, wat enkele duizenden dollars opleverde. Jullie gingen naar huis om weer normaal te gaan werken en om geen argwaan te wekken. In maart kochten Jim en jij grond in Erath County en jullie boerden tot begin mei. Met je oude bende, aangevuld met de boerenknecht William Brock, beroofde je in juni 1887 een trein in Ben Beek, wat ruim 2500 dollars opleverde. In december beroofden jullie een trein in Genua, Arkansas.

De Pinkerton-detectives zaten jullie op de hielen en na een kort vuurgevecht met een sheriff en zijn handlangers in Texarkana, gingen Jim en jij terug naar Lamar County en vluchtte William naar Texas, waar hij eind december 1887 werd gearresteerd, even buiten Dublin. William vertelde de Pinkerton-agenten waar Jim en jij verbleven. Ze probeerden jullie te arresteren, maar ze konden jullie huis niet vinden. Jullie reisden per trein naar Montgomery, waar de politie jullie opwachtte. Jim werd gevangen, maar jij keerde naar Lamar County terug. Jim zat in de gevangenis in Little Rock. Hij werd naar Texarkana overgeplaatst en je vriend Lewis Waldrip en jij probeerden hem tevergeefs uit de trein te bevrijden. Op 5 oktober 1888 overleed Jim door tuberculose. Hij werd dertig jaar.

December 1888 beroofden Lewis en jij een trein in Duck Hill, waarbij er een opstandige passagier werd doodgeschoten. De treinrover Eugene Bos kreeg de schuld en jouw bende verschanste zich weer in Lamar County. Je schoot een postbode dood en je bende, incluis je neef Rube Smith, beroofde een postauto, wat duizenden dollars opleverde. Jullie doken weer in Lamar County onder, waar het al gauw te gevaarlijk werd en Lewis en jij gingen met een ossenkar naar Flomaton. Rube werd gevangen en hij zat in de gevangenis van Aberdeen. Lewis kwam in de gevangenis van Memphis terecht.

Jij werkte in Santa Rosa County en je werd nabij Demopolis gevangen. De agenten brachten jou naar Linden, vastgebonden aan een paard. Op 9 oktober 1890 wist je met een verborgen pistool uit de gevangenis te komen, maar daar ontstond er een vuurgevecht met de handelaar Jefferson Davis. Jouw kogels raakten op en Davis schoot je eerst in je buik en daarna in je borst.
Je werd vijfendertig jaar en je bent in de Fellowship Cemetery, rij zes, nabij Vernon, in Lamar County begraven. Een maand later pleegde Lewis, die levenslang had gekregen, zelfdoding door van de bovenste verdieping van zijn gevangenis te springen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)