Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Om jou heeft Virginia Woolf zichzelf verdronken

(voor Victoria Mary Sackville-West (1892 - 1962))

Je bent geboren op 9 maart 1892 in Knole House. Je ouders waren Lord Lionel Edward Sackville en Lady Victoria Sackville-West. Je roepnaam was Vita. Omdat je een vrouw was, kon je het landgoed niet erven.

In 1913 trouwde je met Harold Nicolson, een diplomaat, schrijver en parlementslid. In 1921 verscheen zijn biografie over Paul Verlaine.

Harold en jij waren beiden biseksueel en naast jullie huwelijk hadden jullie diverse, homoseksuele relaties.

In 1914 werd jullie zoon Lionel Benedict geboren, die kunsthistoricus werd. Benedict was homoseksueel en hij trouwde, op aanraden van jou, met Luisa Felicita Vertova. In 1956 kregen ze hun dochter Vanessa.

In 1917 werd jullie zoon Nigel geboren, die schrijver/politicus werd.

Jullie woonden op Long Barn, een zeventiende-eeuws landhuis in Sevenoaks.

Bezoekers van Long Barn waren o.a. Virginia Woolf, E.M. Forster, Charlie Chaplin en Rosamund Grosvenor, jouw eerste lesbische geliefde, die je al vanaf je zesde kende. In 1912 was je smoorverliefd op haar, ook al was ze dom en beschouwde je haar als een speelgoedknuffel. Deze liefde stopte toen jij met Harold trouwde en zij zich met een marineman verloofde. Verder was daar de schrijfster Violet Trefusis, met wie je ook een lesbische relatie had.

In 1930 kochten Harold en jij Sissinghurst Castle, dat jullie restaureerden en jullie legden een schitterende tuin aan. Je leefde als een echte aristocraat.
In 1918 begon je een relatie met Violet. Violet trouwde tegen haar zin met een getraumatiseerde officier. Violet en jij gingen maandenlang naar Frankrijk en Monte Carlo. Jij vermomde je als jongeman.
Je kreeg affaires met andere vrouwen, waardoor je relatie met Violet tragisch eindigde, opgestookt door de wederzijdse vriendin Pat Dansey. Toch bleef Violet jou nog lange tijd schrijven, want ze geloofde, dat jullie bij elkaar hoorden.

Jij kende vele vrouwen voor een korte periode en je dumpte ze gerust, omdat je met Harold een thuishaven had, wat Violet en je losse scharrels ontbeerden. Geestelijk bleef je met Violet bevriend en in wezen hielden jullie voor altijd zielsveel van elkaar. Dat Violet met haar man zou vrijen, was onwaar, maar je had een reden nodig. Je droeg haar ring tot je overlijden. Die ring had je als zestienjarige in Venetië van haar gekregen.

Eind jaren twintig kreeg je een relatie met Virginia Woolf, die daar later 'Orlando' over schreef, waarin ze gemeen en onjuist over Violet schreef,met op slinkse wijze van jou los gepeuterde, verdraaide gegevens. Virginia was jaloers op Violet, die nog steeds zoveel voor jou betekende. Violet bezocht Virginia één keer in Bloomsbury, omdat ze een roman wilde laten uitgeven. Virginia heeft haar vals en bikkelhard de toegang tot de Hogarth Press verboden. Daarna schreef ze lelijke dingen over Violet aan jou. Violet las 'Orlando', waarin ze 'een vos met scherpe tanden' werd genoemd.
Je relatie met Virginia doofde uit. Je had het contact met Violet hersteld, wat Virginia diep kwetste. In maart 1941 heeft Virginia zichzelf verdronken. Tijdens een psychose had ze al eens eerder een poging gedaan. Ze was als kind seksueel misbruikt. Ze wilde niet nog meer gekte ervaren. Jij besefte te weinig je aandeel in haar doodsverlangen.

Op 2 juni 1962 overleed je op Sissinghurst Castle.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 100Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 september 2014
Er is steeds meer literaire onwil aanwezig en steeds mindere interesse in echte literatuur! Ik maak mezelf daar grote zorgen over. De waan van de dag scoort steeds hoger en diepzinnige interesse in echte literatuur wordt genegeerd. Dit doet mij pijn. De voor ons geleefden worden namelijk weggepoetst en ontkend. Terwijl er verdomme zoveel meer wijsheid in hen schuilde, dan in ons! We zijn verwende niemendallen en arrogante verstekelingen. De ware wijsheid huist in de moedige progressieven voor ons! Wij hinkelen er maar wat achter aan en struikelen en liggen te kermen vanwege oppervlakkige schaafwonden!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)