Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je was zoveel meer dan de muze van Stevenson

(voor Frances Matilda Vandegrift (1840 - 1914))

Je bent geboren op 10 maart 1840 in Indianapolis. Je vader Jacob Vandegrift was bouwer en je moeder heette Esther Thomas Keen. Je had donker, krullend haar en je leek op een tomboy. Op je zeventiende trouwde je met luitenant Samuel Osbourne. In 1858 werd jullie dochter Isobel geboren.

Samuel vocht in de Amerikaanse Burgeroorlog en hij reisde met een vriend naar Californië. Samuel had tuberculose. Via San Francisco ging hij in de zilvermijnen van Nevada werken. Eenmaal gevestigd liet hij jou en Isobel overkomen. Met wagons en een postkoets bereikten jullie het mijnbouwkamp bij de rivier Reese.

Jullie woonden in de mijnstad Austin. Het was een hard bestaan en jij was één van de weinige vrouwen. Je leerde pistool schieten en je draaide je eigen sigaretten. Jullie gingen naar Virginia City, waar Samuel met saloon-dames naar bed ging. In 1866 ging hij naar de Coeur d'Alene Mountains om goud te zoeken. Jij ging met Isobel naar San Francisco.

Sommigen dachten dat Samuel door een grizzly beer was gedood, maar hij kwam heelhuids terug en Samuel Lloyd werd geboren, die romanschrijver werd. Samuel bleef maar vreemd gaan, waardoor jij naar Indianapolis ging. In 1869 woonde je met Samuel en de kinderen in Oakland en daar werd in 1871 Hervey geboren. Je schilderde en tuinierde.

In 1875 ging Samuel weer vreemd en heb je hem verlaten. Je ging met je kinderen naar Europa. Jullie woonden drie maanden in Antwerpen en daarna in Parijs, waar Isobel en jij aan de Académie Julian studeerden. In 1876 overleed Hervey door tuberculose. Je ging naar Grez, waar je Robert Louis Stevenson ontmoette. Robert en jij kregen een liefdesrelatie, maar in 1878 keerden jij en je kinderen terug naar Samuel.

Robert miste je en in 1879 reisde hij naar Monterey, waar jij in een persoonlijke crisis zat, want je overwoog om Samuel te verlaten. Robert ging essays schrijven en hij wachtte af. Je koos voor Robert en op 19 mei 1880 zijn jullie in San Francisco getrouwd. De huwelijksreis ging naar Napa Valley, waar Robert 'The Silverado Squatters' schreef. Robert was een fysiek wrak, want hij leed aan sarcoïdose. In augustus 1880 ging je met hem naar zijn familie in Engeland.

In 1888 ging je met Robert en Lloyd naar Upolu, een Samoa-eiland. Isobel was getrouwd met de alcoholistische kunstenaar Joseph Dwight Strong, met wie ze zoon Austin kreeg, later een succesvolle toneelschrijver. Een tweede zoon overleed in zijn eerste jaar. Jullie hadden een landgoed nabij Vailima. In 1892 is Isobel gescheiden, omdat Joseph een affaire met een Samoaans meisje had. Robert verachtte hem daarom.

Op 3 december 1894 overleed Robert door een hersenbloeding. Hij werd 44 jaar en hij is op de berg Vaea begraven. Jij was aangestoken door zijn avontuurlijke leven en je ging in Amerika en Europa op avontuur. Dit deed je samen met Edward Salisbury Field, een kunstenaar/dichter/(toneel)schrijver en journalist. Hij was 38 jaar jonger en je minnaar. Hij was je metgezel op vele reizen. Voor Edward had je nog een relatie met Frank Gelett Burgess, kunstenaar/schrijver/humorist, die de bronzen panelen voor Robert's graf had ontworpen. Frank was 26 jaar jonger.

Op 18 februari 1914 overleed jij in je huis 'Stonehenge' in Santa Barbara. Je werd drie-en-zeventig jaar en Isobel heeft je as naast het graf van Robert begraven. Een half jaar na jouw overlijden, trouwde Edward met Isobel, die 20 jaar ouder was.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 68Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 oktober 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Dat is wel bijzonder, een minnaar die zoveel jaren jonger is, en die na haar overlijden ook nog met haar dochter trouwt, die eveneens een stuk ouder is dan de man. Edward had zo te zien geen last van maatschappelijk opgelegde beperkingen in de liefde. Wellicht heeft de opera Carmen van Bizet, die drie jaar voor zijn geboorte in première ging, hierin nog een doorslaggevende invloed gehad.

"L’amour est enfant de Bohême,
Il n’a jamais jamais connu de loi."

Overigens is het vragen om problemen als je mij laat weten dat er ergens een huis bestaat dat Stonehenge heet. Dan rust ik niet voordat ik een foto heb gevonden. Dat was een hele zoektocht! Blijkt dat in sommige bronnen het huis inderdaad Stonehenge heet; in de bron die een foto laat zien, staat het evenwel als Stonehedge te boek. Onder de laatste naam krijg je ook nog eens vele links en plaatjes naar Stonehenge, wat de verwarring prettig compleet maakt. De benamingen lijken zoveel op elkaar, dat ik met 'Stonehedge' volkomen genoegen zou nemen als onderkomen.

Bovendien vind ik, associërend, het woord hedgehog één van de leukste woorden in de Engelse taal, en één van de liefste dieren op aarde, met hun guitige snoetjes. Er loopt er regelmatig eentje 's nachts door mijn tuin, dat merk ik altijd aan de reactie van mijn hondje (voorheen twee hondjes, waarvan er eentje onlangs is heengegaan). Vannacht zat ze weer te piepen dat ze de tuin in wilde, en ik kan zien aan de manier waarop, dat het om de egel gaat. 'Laat het beestje maar rustig lopen, de tuin is 's nachts voor de egeltjes', zei ik tegen haar. Ze ging mokkend op haar hondenbankje liggen. Vandaag is de tuin weer van haar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)