Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zoveel rollen intens gespeeld, behalve die van jezelf

(voor Philip Seymour Hoffman (1967 - 2014))

Je bent geboren op 23 juli 1967 in Rochester. Je bent opgegroeid in Fairport. Je moeder Marilyn Loucks was lerares, advocate en rechter. Je vader Gordon Stowell Hoffman werkte voor de Xerox Corporation. Je broer is Gordon Richard en je zussen zijn Jill en Emily. Je was van Nederlandse, Duitse, Engelse en Ierse afkomst. Je was rooms gedoopt en op je negende zijn je ouders gescheiden. Je bent door je moeder opgevoed en je was dol op worstelen en honkbal. Op je twaalfde zag je 'All My Sons' van Arthur Miller en werd je verliefd op het theater, net als je moeder.

Op je veertiende werd je lid van een toneelclub en op je zeventiende studeerde je aan de New York State Summer School of Arts in Saratoga Springs. Daarna aan de Tisch School of the Arts en het Circle in the Square Theatre. In 1989 ontving je het drama-diploma. Kort daarna wist je van je alcohol- en drugsverslaving af te komen. Je werkte in een Off-Broadway Theatre en je was vakkenvuller in een supermarkt. In 1991 debuteerde je in een aflevering van 'Law & Order'. In 1992 speelde je in de criminele komedie 'Triple Bogey on a Par Five Hole', de satirische komedie 'My New Gun' en in 'Leap of Faith'. Je speelde meestal losers en ontaarde figuren.

In 1992 speelde je in 'Scent of a Woman', met Al Pacino in de hoofdrol. Deze filmrol betekende je grote doorbraak. Naast kleine rollen speelde je in 'The Getaway', 'When a Man Loves a Woman' en 'Nobody's Fool'. In 1995 werd je lid van de Labyrinth Theater Company en samen met John Ortiz was je jarenlang de leiding. In 1996 speelde je in 'Twister', wat je de nodige roem opleverde. Je speelde in vier films van Paul Thomas Anderson; 'Hard Eight', 'Boogie Nights', 'Magnolia' en 'Punch-Drunk Love'. In 1998 speelde je in 'Patch Adams', met Robin Williams in de hoofdrol.

In 1999 speelde de drag queen Rusty in 'Flawless', naast Robert De Niro, en je speelde een glansrol in de psychologische thriller 'The Talented Mr. Ripley', naast Matt Damon. Meryl Streep was helemaal gecharmeerd van jouw natuurlijke acteertalent. In 1999 speelde je ook in het dramatische toneelstuk 'In Arabia We'd All Be Kings', waarbij je de kostuumontwerpster Mimi O' Donnell. Ondertussen speelde je op Broadway de sterren van de hemel in o.a. 'True West' van Sam Shepard. Tussen maart en juli 2000 speelde je het 154 keer. Je was ook een uitstekende regisseur, o.a. van 'Jezus Hopped the 'A' Train'.

In 2000 kregen Mimi en jij een liefdesrelatie. In 2002 speelde je de hoofdrol in de tragikomedie 'Love Liza', geschreven door je broer Gordon. In het drama 'Owning Mahowny' speelde je ook de hoofdrol, met als medespeelster Minnie Driver. Je speelde een gokverslaafde bankmedewerker, die ruim tien miljoen dollars weet te verduisteren. In 2003 werd jullie zoon geboren. In 2005 speelde je de homoseksuele schrijver Truman Capote in 'Capote', waarvoor je o.a. de Academy Award for Best Actor ontving. In 2006 werd jullie dochter geboren en in 2008 jullie tweede dochter.

In 2007 speelde je de hoofdrol in 'The Savages', naast Tamara Jenkins. In 2008 speelde je in 'Doubt' de hoofdrol, naast Meryl Streep. In 2012 speelde je de hoofdrol in 'A Late Quartet'. Je speelde de cellist Robert Gelbart, naast Christopher Walken en Catherine Keener. In 2012 speelde je ook Lancaster Dodd in 'The Master', je vijfde film met Paul Anderson. Tijdens een feest om de voltooiing van 'The Master' te vieren, nam je na 23 jaar weer een glas alcohol en je ging meteen voor de bijl. Een paar maanden later kreeg je medicijnen erbij en in 2013 raakte je ook nog eens aan de heroïne verslaafd. Je kreeg een rol in 'The Hunger Games: Catching Fire'. In de herfst van 2013 zijn Mimi en jij gescheiden.

Op 2 februari 2014 ben je in Manhattan overleden door een dodelijke combinatie van drugs en medicijnen. Je vriend, de toneelschrijver/scenarioschrijver David Bar Katz, vond je ontzielde lichaam in de badkamer van je appartement op de vierde verdieping. Er zat een heroïnespuit in je arm. De keuringsarts vond heroïne, cocaïne, benzodiazepines en amfetamine in je bloed. Je werd zesenveertig jaar en na de eredienst in de St. Ignatius van Loyola-kerk in Manhattan ben je gecremeerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 december 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 519Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)