Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kari Rueslatten - Som Av Meg

De Noorse sopraan Kari Rueslatten is geboren op 3 oktober 1973 in Trondheim. Als natuurtalent kreeg ze een klassieke opleiding en is ze diep geworteld in de Noorse traditie van volksmuziek. Als 19-jarige zangeres was ze de mede-oprichter van de progressieve doom metalband The 3rd And The Mortal. In 1994 maakte ze met hen de EP 'Sorrow' en het album 'Tears Laid in Earth', met het lied 'Why So Lonely'. Haar stem was toen al volkomen zuiver en ver reikend.

Vervolgens werd ze de zangeres van de Viking metalband Storm, met wie ze in 1995 het album 'Nordavind' maakte. Het bandlid Sigurd Wongraven schreef een nieuw einde aan het lied 'Oppi fjellet', wat sterk anti-christelijk was. Storm was doorspekt met anti-christelijke meningen, waardoor Kari opstapte. Het derde bandlid was Gylve Nagell.

Kari begon een solo-carrière en in 1997 verscheen haar debuutalbum 'Spindelsinn', wat geheel in het Noors is gezongen en het is een eerbetoon aan de Scandinavische volksmuziek. Het bevat o.a. 'Som Av Meg', 'Nordnatt', 'Hor Min Sang', 'Trollferd' en 'Agatha'. Kari ging een paar jaar naar Londen om zelf te leren hoe je albums kunt produceren. Ze werd lid van het Zweedse label GMR Music Group en in 1998 verscheen 'Mezmerized'. In 2002 verscheen 'Pilot', een experimenteel album met veel moderne klanken. In 2005 verscheen 'Other People's Stories' en vanaf dat jaar werkt ze als professor in de psychologie.

In 2007 werd haar dochter Agnes geboren en pas in 2013 verscheen de remake van 'Why So Lonely', met Tuomas Holopainen van Nightwish op de piano en keyboards. Ze werkte verder samen met Rawthang, een Noors Drum & Bass duo, met Martin Thorsen en Tommy Danielsen. En ze werkte samen met de rockband Israelvis en de band Art of Fighters.

In 2014 verscheen haar vijfde solo-album 'Time To Tell', met o.a. 'Why So Lonely' en 'Make Me A Stone'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 januari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 2 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)