Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Arkona - Liki Bessmertnykh Bogov

Arkona is een Russische pagan metal band. Hun teksten zijn sterk beïnvloed door de Russische folklore en de Slavische mythologie. Ze bespelen diverse, traditionele, Russische muziekinstrumenten. De bandnaam verwijst naar de laatste, heidense stad, inclusief kasteel. Dit kasteel Jaromarsburg stond op Kaap Arkona op het Duitse eiland Rügen. Daar leefde de Rani-stam, die de God Svetovid aanbad, een God van oorlog, vruchtbaarheid en overvloed.

De God Svetovid is afgeleid van de hoogste God Perun, de God van de donder en bliksem, te vergelijken met de Noorse God Thor, die tijdens onweer met Zijn hamer op de wolken slaat, zodat het gaat donderen. De Rani-stam is vernietigd door de Deense krijgers.

Arkona is opgericht in februari 2002 door de zangeres/sjamaniste Masha Arkhipova en Alexander Korolyov.

Masha is geboren op 9 januari 1983 in Moskou. Ze is getrouwd met haar bandlid Sergei Atrashkevich en ze kregen twee kinderen. Masha is de enige vrouw in metalland, die stevig kan grunten. Een groot bewijs voor de mannelijke kant in vrouwen.

Arkona heette aanvankelijk Giperboreya. Aan het einde van 2002 was de band aangevuld met de gitarist Evgeny Knyazev, de bassist Evgeny Borzov en de keyboards-bespeelster Olga Loginova. In de Moskou CDM Studios namen zij een demo op. Ze deden live-optredens met andere, Russische folk-metal bands; Pagan Reign, Svarga, Butterfly Temple en Rossomahaar. In september 2003 ging de band uit elkaar door een gebrek aan enthousiasme bij enkele leden.

Masha ging in heer eentje verder en ze schreef een solo-album, wat ze samen met de leden van de band Nargathrond uitwerkte, zodat in maart 2004 het debuutalbum 'Vozrozdeniye' verscheen. Dit album verscheen uiteraard onder de bandnaam Arkona. Met de zanger Alexei Agafonov, de gitarist Sergei Atrashkevich, de bassist Ruslan Rosomaherov en de drummer Vlad Sokolov.

In december 2004 verscheen het album 'Lepta' en in 2005 verscheen 'Vo Slavu velikim!', waarbij ze samen werkten met de beroemde multi-instrumentalist Vladimir Cherepovsky. In 2007 verscheen 'Ot serdtsa k nebu', met het indrukwekkende, trotse, natuurminnende 'Slav'sia Rus''. Opnieuw met Cherepovsky en met leden van het Wit-Russische folk koor Gostitsa. Voor het eerst bij het Oostenrijkse platenlabel Napalm Records. In 2009 verscheen 'Goi, Rode, Goi!', met 'Na Moey Zemle' (In mijn land). Inclusief een koor en een strijkkwintet.

In 2010 deden ze ruim 150 concerten in heel Europa. In 2011 verscheen 'Slovo', met 'Bol'no Mne' (Ik heb pijn). Met medewerking van het Kamerorkest van het Kazan Conservatorium en het studentenkoor van het Conservatorium van Moskou. In 2011 was er ook een tournee door Amerika, Canada en Mexico. In januari 2014 verliet Vlad Sokolov de band en werd Andrey Ischchenko zijn vervanger. En in 2014 verscheen 'Yav', met 'Ved'ma' (Heks).

Ondanks dat ik het lied 'Liki Bessmertnykh Bogov' niet letterlijk versta, versta ik het wel absoluut figuurlijk, ook in combinatie met de boeiende videoclip. Dat Masha een collega-heks is, staat buiten kijf en dat wordt in dit lied inclusief de beelden wel duidelijk. Ik deel haar voorliefde voor de natuur en oude, zogenaamd ketterse godsdiensten. Ik breng haar ook onder de aandacht, omdat zij met haar muziek weet te verbroederen/verzusteren. Haar oorlogszuchtige kenmerken zijn veelal symbolisch en spiritueel van aard.

Via de oeroude, sjamanistische waarden en rituelen kunnen wij allemaal tot elkaar komen. We kunnen ondergronds diepe liefdesverbonden smeden. Er is in de muziek van Arkona duidelijk Keltische muziek te herkennen. De wortels in ons collectieve geheugen kunnen ons met elkaar verbinden, de wortels van de ooit geleefde natuurvolkeren wereldwijd. We worden dagelijks door de media vergiftigd met nare berichten en valse beelden over bijvoorbeeld het Russische volk. Maar Poetin en zijn maffia-kliek zijn niet het Russische volk. De meerderheid is Pussy Riot en Arkona achtig. We moeten ons opgelegde, ingeprente, valse vijandsbeeld over Rusland doorbreken en herstellen. Onze menselijke wortels overlappen en verstrengelen elkaar ook in Russische bodem.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 februari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 1 stemmen 760Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)