Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door bedeesdheid weerhouden

(Voor Anna Drijver)


Hoewel onderhavige gebeurtenis exemplarisch zal, in elk geval kán zijn, behoeft deze geen verdere uitleg als zij in geuren en kleuren wordt verteld. Zowel bouquet als blos dienen als uithangbord, hoewel ook ik begrijp dat zowel geur als kleur pas te vatten zijn na toestemming van de dame in kwestie en niet vóór wij aan elkaar zijn voorgesteld.

Situatieschets: de trein bracht ons beide naar onze plaatsen van bestemming. Waar wij in elk geval samen terecht zouden komen, is de hoofdstad van de provincie Brabant, 's-Hertogenbosch. Hier echter scheidden onze sporen; zelf vervolgde ik mijn reis richting Utrecht naar huis. Haar reisbestemming heb ik niet gevraagd. Behalve elkaar groeten, hebben wij verder geen woorden gewisseld. Nu zou ik zonder schroom, echter wel mét toestemming, alles van haar carrière als schrijfster willen weten. Door bedeesdheid weerhouden, is het er tijdens die treinreis van Rotterdam naar Den Bosch, zij stapte onderweg in, niet van gekomen. Nu zou ik deze schrijfster het hemd van haar lijf vragen betreffende haar loopbaan als auteur en hoe zij deze met haar werk als actrice, model en zangeres combineert.

Het vervolg van deze beschouwing wil ik graag aan haar auteurscapaciteiten besteden, daar deze natuurlijk in meer of mindere mate met die van vele van ons overeenkomen. Weliswaar in een andere dimensie en op een ander niveau, maar toch. Hoewel volgens mij de meeste van ons als schrijvers op deze site niet zijn gekaft, is Anna Drijver dat inmiddels al wel twee keer professioneel overkomen. In 2010 publiceerde zij 'Je Blijft' en haar 'Ei' werd via Nijgh & Van Ditmar in 2014 gelegd en gepubliceerd.

'Ei' is een ontroerende roman, over wat het met een persoon, in Ei's geval de 28-jarige Leyla, doet als zekerheden in een vooralsnog redelijk voorspelbaar leven op een gegeven moment langzaam maar zeker wegvallen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit helaas geenszins meevalt, maar dit terzijde. Terwijl haar vriend af en toe het woord 'kinderen' laat vallen, moet Leyla daar voorlopig nog niet aan denken. Tijdens het vervangen van haar spiraaltje ontdekt de gynaecoloog iets op de echo dat nader onderzocht moet worden...

Pijlers onder Leyla's leven beginnen vanaf hier barstjes te vertonen. Een door de hoofdredacteur matig beoordeeld artikel van haar hand en een mislukte standaardoperatie met als gevolg vruchtbaarheidsproblemen, maken van Leyla een andere vrouw. Als gevolg van een cruciale medische fout, blijkt er een wonder voor nodig om te zorgen dat zij ooit nog kinderen zal kunnen krijgen. Leyla moet over haar toekomst gaan nadenken, maar bovendien een keuze maken die eigenlijk geen keuze meer is...!

Ondertussen filosofeer ik nog even over mijn reis naar Praag, die zo meteen bij het verlaten van de trein tot een waardig einde is gekomen, terwijl ik wat Anna Drijver betreft gewoon zou blijven...

Inmiddels ben ik uit mijn schulp gekropen en zegt zij dat ik blijf...


Praag, juni 2011

Schrijver: Annejan Kuperus, 14 februari 2015


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 143Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)