Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Merkwaardige regenbuien

Het is naar weer, de hele dag al regen, afgelopen nacht zelfs onweer gehoord bij een harde wind uit het westen. Gelukkig is wulpse Alie op visite en ik kreeg twee zoentjes van haar en een klein geschenk, namelijk een grote reep puur chocolade. Dat is goed voor je hart, zei ze. Ik denk wel eens, dat je vriendschap kan onderhouden met kleine geschenken en attenties. Maar ze wil niet geloven, dat ik in de prehistorie geboren ben als een Homo Erectus. In mijn leven zie ik steeds beelden van mij uit het verleden. Zo heb ik gevochten tegen de Romeinen toen hun legers bij de Rijn waren gekomen. Maar nu ben ik gewoon Kees in 2015 en zeg ik altijd aardige dingen tegen haar, hoe ze eruit ziet en dat haar kleding mooi staat.

Alie had een lekker bakkie koffie gezet en trakteerde er een eierkoek bij. Ze ging tegenover mij zitten en wilde een sigaar opsteken, maar dat mag niet meer van mij. Ze keek mij aan of ze het in Keulen hoorde donderen. Ik zei:
''Liebling, je ziet toch dat ik vastzit aan een zuurstoffles. Als daar vuur bij komt vliegen we samen de lucht in.''
''Sorry Kees, je hebt gelijk. Als het straks droog is ga ik lekker buiten roken.''
Toen vroeg ze hoe die zware regenbuien ontstaan.

''Dat komt door grote verticale verschillen in temperatuur. Wanneer de bovenlucht ook warm is dan is er niets aan de hand, maar wanneer die erg koud is, zoals nu, dan ontstaan bij de geringste opwarming van het aardoppervlak stijgende luchtbewegingen, we krijgen dan die machtige buienwolken (cumulonimbus) te zien, waarin het hevig kan spoken. Het is een natuurkundig proces Alie, waarover nog veel meer te zeggen is.''

''Oké, maar hoe ontstaat dan de regen in die grote wolken?''
''Dat is ingewikkeld, maar is zal het zo eenvoudig mogelijk uitleggen. Om regen te krijgen moet de lucht verzadigd zijn met vocht. Hoe hoger je komt in de atmosfeer des te kouder wordt het, de opstijgende lucht koelt dus af en condenseert, omdat koude lucht minder vocht kan bevatten als warme lucht, er ontstaan dus wolken. Wanneer de wolk steeds hoger stijgt zullen de vochtdeeltjes overgaan in onderkoelde waterdruppels, vervolgens gaan ze over in ijskristallen.''

''Wat zijn onderkoelde waterdruppels, liebling?''
''Goeie vraag, darling, dat zijn druppels met een temperatuur lager dan 0 graden, maar nog wel vloeibaar, maar wanneer ze in aanraking komen met het aardoppervlak of voorwerpen veranderen ze in ijs. Dat kan in de winter heel gevaarlijk zijn, want plotseling ontstaan dan gladde wegen en dus gevaarlijk voor het verkeer.

Ik had het net over ijskristallen, die zijn zwaarder dan regendruppels en zullen dus door de zwaartekracht naar beneden vallen in de wolk, ze nemen onderweg de onderkoelde waterdruppels mee en groeien tot hagelstenen of zware sneeuwvlokken. Die smelten in de zomer in de lagere luchtlagen en komen als regen op het aardoppervlak, en in de winter als sneeuw. Ik zal je nog wat interessants vertellen, want er bestaan ook merkwaardige regenbuien, zo regende het in Schotland bijna tweehonderd jaar geleden kleine haringen en kikvorsen.''

''Sorry Kees, dat geloof ik niet, je gaat weer fantaseren, want daar ben je goed in.''
''Het is echt waar, ik woonde toen in Schotland en het regende tussen de regen ook kleine vissen. Grote plassen bloed lagen op de grafstenen van een kerkhof. De bewoners schrokken natuurlijk geweldig toen ze dat zagen.
We kennen tegenwoordig ook het Saharazand, dat je op de auto ziet na een regenbui. Dat zand wordt in de woestijn bij een zandhoos opgezogen naar de hogere luchtlagen en komt met de zuidenwind naar ons toe. De regen neemt het zand mee naar het aardoppervlak. Je auto moet je dan weer wassen.

Alie weer:
''Maar hoe komen die haringen en de kikvorsen met de regen naar beneden?''
''Het waren namelijk kleine haringen die door een waterhoos met grote snelheid uit de zee waren opgezogen en komen dan elders als regen neer. De kikvorsen regen ontstond door een wervelstorm boven een moeras en namen de kikvorsen mee naar grote hoogte en kwamen met de wind meegevoerd elders neer.

Tenslotte nog iets over de regenboog liebling, dan stop ik er mee, want ik krijg dorst. Het zijn weer de regendruppels die een regenboog doet ontstaan, want de druppels breken en kaatsen het witte zonlicht in de volgorde rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Hier nog een spreuk:
Regenboog in de vroege morgen, baart de landman zorgen, maar een regenboog in de middag, de landman gaat blij ter ruste.''

Schrijver: kees niesse, 3 maart 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 1 stemmen 159Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)