Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lene Marlin Pedersen - Fight Against the Hours

Lene Marlin Pedersen is geboren op 17 augustus 1980 in Tromso, Noorwegen. Op haar vijftiende kreeg ze met kerst een gitaar van haar ouders. Ze schreef zelf teksten en ze deed optredens voor haar broer Rune en haar vrienden. Ze werd ontdekt toen ze bij het lokale radiostation NRK Tromso een proefopname maakte.

In oktober 1998 verscheen haar eerste single 'Unforgivable Sinner', die al snel op nummer één in de Noorse hitlijsten stond. In drie dagen werden er in Noorwegen 50.000 singles verkocht, wat een ongekende hoeveelheid was. Het stond ook op nummer één in Frankrijk en het werd in de film 'Mauvaises Fréquentions' gebruikt, net als in de film 'Schpaaa', een misdaad-drama van Erik Poppe.

Op 12 oktober 1998 verscheen haar debuutalbum 'Playing My Game', waarvoor je in Dublin een MTV Europe Award kreeg, vanwege de platina-status. Verder won ze in vijf categorieën een Spellemannspris en drie Hitawards. De nummers 'Flown away' en 'A Place Nearby' staan ook op dit album. 'Flown away' is stemmig en zorgvuldig, terwijl het op geniale wijze de menselijke eenzaamheid weergeeft. In februari 1999 verscheen haar tweede single 'Sitting Down Here', één van haar grootste successen.

Op 22 september 2003 verscheen haar tweede album 'Another Day', met 'You weren't There', wat elf weken in de Noorse Singles Top 20 op één stond. Het hele album stond veertien weken op één in de Noorse Albums Top 40. Ook met 'My Love', 'Sorry' en 'Fight Against the Hours'.

In juni 2005 verscheen haar derde album 'Lost in a Moment', met 'Hope you're happy', 'What If' en 'My Lucky Day', wat in 2007 voor een Kinder Surprise tv-commercial is gebruikt. Ze heeft vooral succes in Noorwegen, Italië en Frankrijk. In oktober 2005 ging ze naar China en Taiwan, waar ze een grote hit met 'Still Here' had, een lied wat oorspronkelijk 'I'm Willing Too' heet en van de Chinese zangeres Faye Wong is. Ze gaf diverse tv-optredens en een concert op MTV Taiwan.

Op 30 maart 2009 verscheen haar vierde album 'Twist the Truth', met 'Here We Are', 'Come Home' en 'You Will Cry No More'. Ze schreef ook liederen voor andere artiesten, zoals 'Good Girl Gone Bad' voor Rihanna, 'Whole New Beginning' en 'Picking Up The Pieces' voor Elin Gaustad en 'Omfavnelsen' voor Ole Paus. Samen met Frida Waage Amundsen (1992, Vaksdal) schreef ze 'Yesterday's Gone', wat op Frida's debuutalbum 'September Blue' staat. Met de Zwitserse band Lovebugs zong ze het lied 'Avalon' en samen met Aleksander Denstad Met, een Noorse Idol-winnaar, zong ze 'Worth It'. Verder werkte ze samen met Gary Louris, Autumn Rowe, Mads Langer en Tobias Stenkjaer.

In september 2014 publiceerde Lene een essay in de grootste krant van Noorwegen 'Aftenposten'. Ze schreef daarin openhartig over haar levenslange strijd tegen depressie en dat ze als gevolg van de druk van haar werk en roem tijdens een zenuwinzinking een poging tot zelfdoding heeft gedaan. Ze lag urenlang huilend op een steenkoude keukenvloer. Ze was helemaal verzwakt en uitgeput. Ze schreef verrassend koel en kalm afscheidsbrieven. Ze wilde die nacht echt sterven, maar een paar uur later werd ze toch wakker. Ze was ironisch genoeg te zwak om te sterven. Ze belandde op een spoedafdeling. Ze had heel veel geluk gehad, zeiden ze tegen haar. Door deze openbaring werd ze beloond met de Transparant Prijs van de organisatie Mental Health.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)