Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een doodgemartelde Nobelprijswinnaar van de witte vlag

(voor Carl von Ossietzky (1889 - 1938))

Je bent geboren op 3 oktober 1889 in Hamburg. Je vader was Carl Ignatius von Ossietzky, een protestant uit Oost-Silezië. Je moeder was Rosalie Pratzka, een vrome roomse, die graag wilde dat jij monnik werd. Je vader was stenograaf in het kantoor van een advocaat en senator. Op je tweede overleed je vader. In 1898 hertrouwde je moeder met Gustav Walther, die als sociaal-democraat jou beïnvloed heeft. Op 10 november 1889 ben je in de Kleine Michel kerk in Hamburg gedoopt en op 23 maart 1904 deed je bevestiging in de Lutherse Hauptkirche St. Michaelis. Het 'von' in jouw naam zou kunnen betekenen, dat je van adellijke afkomst was, maar dat is niet zo. Je verhaalde dat een Poolse voorouder in een cavalerieregiment door de keurvorst van Brandenburg tot de adel was verheven, omdat het salaris niet meer betaald kon worden. Een leuk verzinsel.

Het lukte je niet om de Realschule af te ronden, maar desondanks wist je journalist te worden. Je schreef over theaterkritiek op het feminisme en de problemen van de vroege motorisering. Tijdens de laatste jaren van het Duitse Rijk onder keizer Wilhelm 2 verzette jij jezelf tegen het Duitse militarisme en werd je pacifist.

In 1913 trouwde je met Maud Lichfield-Wood, een suffragette uit Manchester, de dochter van een Engelse, koloniale officier en de achterkleindochter van een Indische prinses in Hyderabad. Ze kregen een dochter, genaamd Rosalinde. Door je politieke commentaren werd je bekend als een fervent voorstander van de democratie en een pluralistische samenleving. Na militaire dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog was je helemaal overtuigd pacifist en democraat. Je was secretaris van het Deutsche Friedensgesellschaft en d.m.v. voordrachten en publicaties probeerde je de Duitsers een vredesbewustzijn te schenken.

Je was redacteur van de Berliner Volkszeitung en in 1926 werd je hoofdredacteur van Die Weltbühne, waar je samen met Kurt Tucholsky de uitgever van was. Je verzette je tegen de heimelijke, Duitse herbewapening, wat in strijd met het Verdrag van Versailles was. Dit gebeurde door de Schwarze Reichswehr, illegale, paramilitaire formaties, geleid door majoor Bruno Buchrucker. Door hen werden politieke tegenstanders, in opdracht van officieren van Sondergruppe R zonder pardon geliquideerd. Sondergruppe R was een geheime legergroep, met o.a. generaal Kurt von Schleicher, op bevel van Hitler vermoord, Eugen Ott, adjudant van Kurt, veldmaarschalk Fedor von Bock, generaal Hans von Seecht en generaal Kurt von Hammerstein-Equord, groot tegenstander van Hitler.

In 1927 werd je veroordeeld voor smaad en moest je een maand naar de gevangenis. In augustus 1929 werd je om dergelijke redenen veroordeeld en moest achttien maanden naar de gevangenis, maar door een amnestiewet werden het er zeven maanden. Begin 1931 werden de journalist Walter Kreiser en jij gearresteerd, omdat jullie in Die Weltbühne militaire staatsgeheimen hadden geopenbaard, wat 'hoogverraad en spionage' werd genoemd. Jullie kregen achttien maanden gevangenisstraf. Walter ontvluchtte Duitsland, maar jij bleef en je werd opgesloten. Voor Kerst 1932 kreeg je amnestie. Je bleef waarschuwen tegen het militairisme en nazisme.

Op 28 februari 1933 werd je door de nazi's gearresteerd en naar de Spandau gevangenis gebracht en vervolgens naar het concentratiekamp KZ Esterwegen, waar je zwaar mishandeld bent. In 1935 kreeg je de Nobelprijs voor de Vrede, maar je mocht niet naar Oslo, omdat de nazi's de Nobelprijs niet erkenden. De conservatieve, Noorse krant Aftenposten schreef dat jij een crimineel was, die zijn eigen land had aangevallen. NSB'ers wereldwijd. In 1936 leed je aan ernstige tuberculose. Terwijl je al een hartaanval had gekregen, werd je gedwongen om zwaar werk te doen. In mei 1936 bracht de Gestapo jou naar het Westend ziekenhuis in Berlijn-Charlottenburg. Op 4 mei 1938 overleed je in het Nordend ziekenhuis in Berlijn-Pankow, door je tuberculose en de gevolgen van je mishandelingen. Je werd achtenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 77Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)