Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Draaiduizeligheid

(Strubbelingen)

Michael Ondaatje; Colombo, Sri Lanka, 12 september 1943

Singalees is de taal die op Sri Lanka wordt gesproken, naast Engels, Indo-Arisch en het Dravidische Tamil. Ook Sri Lankaans Maleis, het Sri Lankaans Indo-Portugees en het zo goed als uitgestorven Veddah zijn talen die in mindere mate nog in zwang zijn, worden gebezigd en gebruikt. Uiteindelijk verstaan wij als wereldburgers elkaar altijd; als het niet met woorden is, dan met handen en voeten, maar bovenal in de taal die wij allen meester zijn...! De universele taal der liefde die in veel vormen kan worden bedreven. Zowel mét als zonder woorden.

Afgelopen weekend, met DE ZOMER HOU JE OOK NIET TEGEN van Dimitri Verhulst als vervoerbewijs bij de NS, met zo'n snelle geel-blauwe rups naar Tilburg geweest. Hier heb ik museum De Pont met een bezoek vereerd. Een bewaarplaats annex expositieruimte van hedendaagse kunst. De collectie van De Pont telt meer dan 600 werken van ongeveer zeventig nationaal en internationaal bekende kunstenaars waarvan ANISH KAPOOR er één is. Onder andere zijn spiegels van enorme afmetingen geven ons een bijzondere indruk van onszelf, andere museumgasten, natuurlijk de kunstenaar zelf, maar bovenal de visie van een begeesterde, dus enthousiaste kunstenaar...!

'Ik heb niets bijzonders te vertellen. Heb geen speciale boodschap voor wie dan ook', aldus Kapoor in 1998. 'Het is mijn taak om uitdrukking te geven aan, of beter gezegd, de middelen te definiëren die fenomenologische en andere zienswijzen mogelijk maken, zienswijzen die je kunt gebruiken, waarmee je kunt werken om zo tot een poëtisch bestaan te komen'. Fenomenologie is een filosofische stroming die van de directe en intuïtieve ervaring van fenomenen, zeg maar verschijnselen, en hieruit de essentiële eigenschappen van ervaringen en de essentie van wat men ervaart, probeert af te leiden.

'Vertigo', draaiduizeligheid, is de titel van een werk van Kapoor; een grote, meer dan manshoge, enigszins gebogen spiegel. Een titel die vaker is en wordt gebruikt. Zo is Vertigo ook de titel van een Hitchcock-film uit 1958, een boektitel van Marjan Berk en 'last', maar zeker niet 'least' een hitsingle van de band U2, afkomstig van het album HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB uit 2004.

Kapoor is afkomstig uit Bombay; Mumbai, de grootste stad van India, dat is gesitueerd ten Noord-Noord-Westen van het Sri Lanka van Ondaatje dat de cirkel van dit verhaal weer rondt. Dat wij niet altijd onze ogen kunnen geloven, bewijst Kapoors 'Descent into Limbo', Afdaling in het Ongewisse' uit 1992.

Het hiervoor beschreven 'Vertigo' uit 2008 zou jou als kijker kunnen doen tollen, terwijl het kilkenny kalkstenen werk zonder titel uit 1994-1995, een steen van zes ton, ons een mysterieus beeld van de wereld op z'n kop geeft...!


Burgher is een gemengd Europees-Aziatische bevolkingsgroep afkomstig van Sri Lanka.

Strubbelingen zijn in dit verband de meningsverschillen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid.

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 maart 2015


Geplaatst in de categorie: kunst

5.0 met 2 stemmen 136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)