Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Deva Premal - Gayatri Mantra

Deva Premal is geboren op 2 april 1970 in Nürnberg. Ze wordt 'De Enya van de mantra's' genoemd en ze is beroemd vanwege haar meditatieve, hypnotiserende, spirituele New Age muziek. Ze zingt ook oude, boeddhistische en vooral Sanskriet mantra's en gezangen in andere talen en op moderne wijze aangepakt.

Deva is een klassiek opgeleide muzikante, die opgroeide in een typisch Duits huis, maar vol oosterse spiritualiteit. Daar zong ze al mantra's. Toen ze nog in de baarmoeder zat, zong haar vader vaak de 'Gayatri mantra'. Na haar geboorte bleef die mantra haar slaaplied. Het is één van de meest heiligste mantra's van Sanatana Dharma.

Op haar twintigste ging ze naar de Osho ashram in Pune. Osho is ook bekend als de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh, die ook in Nederland vele aanhangers had/heeft. Deva Premal studeerde daar reflexologie, shiatsu, cranio-sacraal therapie en massage. In die collectieve, oranje feesteuforie deed de Engelse zanger Andy Desmond de avondzang en Deva werd verliefd op hem. Andy is beter bekend onder de naam Miten en in augustus 1947 in Woking geboren. Prabhu Miten betekent: Vriend van God.

Miten werkte o.a. samen met The Kinks, Fleetwood Mac, Randy Newman, Hall and Oates en Ry Cooder. Teleurgesteld over de destructieve kant van de rockwereld, ging hij in 1980 naar de ashram van Osho. Hij werd de levenspartner van Deva en haar muzikale partner. Vanaf 1992 gingen ze wereldwijd op tournee voor concerten en zangworkshops. In 1997 verscheen het debuutalbum van hen, 'Trust in the Silence'. Natuurlijk zijn ze sterk beïnvloed door de geestverlichtende voordrachten en heilzame aanwijzingen van Osho. Er gaan vele wegen richting de verlichting en in Pune (Poona) was/is het dan ook een mix van geestverruimingsmethoden, inclusief de vrije liefde en kundalini-opwekking.

In 1998 verscheen haar solo-debuutalbum 'The Essence', met het lied 'Gayatri Mantra'. Ze zong deze mantra samen met Miten in het huis van haar moeder in Duitsland. In juli 2005 zongen ze het voor haar stervende vader. Ze zongen langer dan een half uur en tijdens die zang is haar vader overleden, op de klanken van zijn lievelingsmantra. Deva koestert deze dierbare herinnering.

Ananda is de geluidstrilling van gelukzaligheid, de Ananda in de mantra's is een diep universeel geluid, die ons allemaal raakt en verbindt. Het stijgt uit boven de betekenis van taal. In 1998 verscheen ook 'Strength of a Rose', met Miten, in 2000 'Love Is Space' en in 2002 'Embrace'.

De zangeres/actrice Cherilyn Sarkisian zong de Gayatri mantra op haar Farewell Tournee. De Russische balletdanseres Diana Vishneva danste op deze mantra en de acteur Edward James Olmos gaf de hele cast en crew van Battlestar Gallactica deze mantra, gezongen door Deva, cadeau. In 2002 zongen Deva en Miten in München voor de Dalai Lama Tenzin Gyatso. Ze zongen Gyatso's lievelingsmantra, de Tara Mantra, gewijd aan de Groene Tara van mededogen. In 2010 verscheen 'Tibetan Mantra for Precairious Times', opgenomen met de Gyuto monniken van Tibet met hun traditionele boventoonzang. De opbrengst van het album was voor het Gyuto klooster in Dharamsala.

Het doel van Deva en Miten is om open te staan voor de Godin van de zangkunst, zonder er iets mee te bereiken of te verdienen, puur als boodschappers van een 5000 jaar oude zangtraditie. Het laatste album tot nu toe verscheen in 2013, 'Mantra Love', met Miten. Al haar liederen zijn bijzonder, ik noem nog slechts 'Gaté Gaté Mantra', 'Om Namo Bhagavate' en 'Awakening/Om Shanti', met op Utube mooie foto's uit hun tijd in de Osho ashram. Bij haar lied 'Chidananda (Jezus)' barste ik spontaan in tranen uit.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 325Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
25 mei 2020
Ha Joanan. Tijd geleden. Ik luister sinds kort weer intens naar Deva Premal en dat doet me zeer goed. Een vriendin in Frankrijk wees me op haar zo´n anderhalf jaar geleden. In zware tijden en nu ook in Coronatijd, brengt Deva altijd weer kalmte en rust en op zoek naar meer info over haar kwam ik bij jou terecht!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)