Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Was jij de obsessie van een Nederlandse schrijver?

(voor Yvonne De Carlo (1922 - 2007))

Je bent geboren als Margaret Yvonne Middleton op 1 september 1922 in West Point Grey (Vancouver).
Je vader was de Australische verkoper William Middleton en je moeder was Marie De Carlo, een Franse aspirant-actrice. Jij was de enige dochter.

Je moeder liep op haar zestiende weg van huis om ballerina te worden. Ze werkte enkele jaren als winkelbediende en in 1924 is ze met je vader getrouwd, toen ze 21 was.
Op je derde verliet je vader het gezin. Je woonde bij je opa en oma, Michael De Carlo en Margaret Purvis. Op je tiende ging je naar de Jean Roper School of the Dance in Vancouver.
Je krachtige zangstem schonk je de nodige aandacht. Als kind zong je in het koor van de St. Paul's Anglican Church in Vancouver. Je bent later opgeleid tot opera-zangeres. Je moeder nam je mee naar een dansschool in Hollywood. Jullie visum verliep, waardoor jullie weer naar Vancouver gingen. Tot je achttiende reisde je vaak met je moeder naar Los Angeles. Je werd Miss Venice Beach en vijfde bij de Miss California verkiezing.

Via de showman Nils Granlund kreeg je een baan als danseres, maar door de immigratiedienst moest je terug naar Canada. Nils regelde dat je terug mocht komen en na een klein jaar bij hem kreeg je in 1941 een rol als badende schoonheid in de film 'Harvard, Here I Come'. Je werkte voor Earl Carroll in zijn theater in Holywood.

In de Tweede Wereldoorlog trad je op voor de Amerikaanse militairen. Je ontving talloze brieven van hen. Je danste in enkele revues en je was paardrijdster in enkele rodeo's. In 1941 speelde je een hoofdrol in 'The Kink of the Campus' en in 'I Look at You'. De rest van de oorlog speelde je nog in 22 films. Via de actrice/zangeres Dorothy Lamour kwam je bij Paramount Pictures terecht, maar het bleef bij kleine rollen, tot je hoofdrol in 'Salome, Where She Danced' van Walter Wanger, wat je doorbraak betekende. Walter was overtuigd van jou als hoofdrolspeelster, nadat hij enkele sexy foto's van jou te zien kreeg.

Je had een lieflijke mezzo-sopraan stem en je danste verrukkelijk sensueel. Je kreeg een lange-termijn contract bij Universal en je verving Maria Montez in 'Frontier Gal'. Montez overleed op haar 39-ste door een hartaanval en verdrinking in haar bad.

In 1949 speelde je Anna Dundee in 'Criss Cross', naast Burt Lancaster. Je beste rol tot dan, vond je.
In 1951 bezocht je als eerste Amerikaanse actrice Israël. Als televisie-ster verscheen je o.a. in 'Bonanza', 'Burke's Law', 'The Virginian', 'Douche of Stars' en 'The Name of the Game'.
In 1956 speelde je Sephora, de vrouw van Mozes, in de spectaculaire film 'The Ten Commandments' van Cecil B. DeMille, die jou in 1943 al een rol in één van zijn films had beloofd. Het is de belangrijkste rol uit je hele carrière. Voor deze rol nam je weeflessen aan de Universiteit van Californië en studeerde je in de San Fernando Valley voor herderin.

Daarna prefereerde je comedy en actie. In 1957 speelde je in 'Band of Angels', naast Clark Gable, in 1958 speelde je Maria Magdalena in 'The Sword and the Cross' en in 1963 speelde je in de komedie 'McLintoch', naast John Wayne. Van september 1964 tot mei 1966 speelde je Lili Munster in de tv-sitcom 'The Munsters', ook omdat je het geld nodig had.
Na 1967 speelde je vooral in musicals.

In 1969 verscheen 'De ziekte van Middleton' van de Nederlandse schrijver Gerrit Krol, die daarmee ongetwijfeld refereerde aan jouw schone boezem. Toch heeft hij feitelijkheden over jou gewijzigd, misschien uit respect, misschien uit mystificatie. De hoofdpersoon Piper is bezeten van het enorme borstenpaar van Margaret Middleton, die hij in porno-bladen tegen komt, wat vast de wensfantasie van Krol behelsde.

Je laatste filmrol was als Norma in 'The Barefoot College' uit 1995. Je had een liefdesrelatie met de steenrijke luchtvaart en film tycoon Howard Hughes en de acteur Robert Stack. In 1947 kreeg je in een huwelijk je dochter Bari Lee. In 1947 was je kort verloofd met de acteur Howard Duff.

In 1955 trouwde je met de stuntman Robert Drew Morgan en jullie kregen twee zonen, Bruce Ross en Michael, die in 1997 op zijn 40-ste overleed. Volgens de politie mogelijk door zelfdoding.
In 1993 overleed je moeder door een val.

In 1962 speelde je in 'How the West Was Won' en tijdens het filmen werd je overreden door een trein, waardoor je je linkerbeen verloor. Je kreeg geen schadevergoeding van Metro-Goldwyn-Mayer.

In juni 1974 zijn Robert en jij gescheiden.
Op 8 januari 2007 overleed je in het Motion Picture & Television Hospital in Woodland Hills, en werd je gecremeerd. Je werd vierentachtig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

2.7 met 3 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)