Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Aan de voet van het Vrijheidsbeeld pronkt jouw gedicht

(voor Emma Lazarus (1849 - 1887))

Je bent geboren op 22 april 1849 in New York City. Je groeide op in een rijke, sefardisch-Joodse familie. Je ouders waren de suikerkoopman Moses Lazarus en Esther Cardozo. Je was het vierde kind van zeven kinderen. Je voorouders kwamen uit Portugal. Je was een nicht van de rechter Benjamin Nathan Cardozo, die bevriend was met de geheime homoseksuele schrijver Horatio Alger, Jr. en die ondanks zijn celibataire bestaan mogelijk ook zelf homoseksueel was.

Jij studeerde op jonge leeftijd Amerikaanse en Engelse literatuur, Duits, Frans en Italiaans. Op je zeventiende verscheen je dichtbundeldebuut 'Gedichten en Vertalingen'. Met je gedichten trok je de aandacht van de dichter/leraar Ralph Waldo Emerson en jullie raakten bevriend met elkaar. Je was een vroege liefhebber van de schrijver/politicus Henry George en je was enkele jaren aanhanger van zijn economische filosofie het Geoïsme. Je schreef authentieke, eigen gedichten en je bewerkte Duitse gedichten, o.a. van Johann Wolfgang von Goethe en Heinrich Heine. Je werd alom erkend als een belangrijke, Amerikaanse dichteres en je behoorde tot de literaire elite van New York.

Je schreef uitgesproken, krachtige poëzie en essays, waarmee je protesteerde tegen het antisemitisme en pleitte voor de rechten van Russische immigranten. In 1871 verscheen 'Admetus en Andere Gedichten'. In 1874 verscheen je enigste roman 'Alide: een aflevering van Goethe's leven'. In datzelfde jaar plaatste je mentor Emerson jou niet in zijn bloemlezing. Je stuurde hem een extreem boze brief, maar later herstelde je de vriendschap.

Vanaf 1881 was je bevriend met Rose Hawthorne, de jongste dochter van de beroemde schrijver Nathaniel Hawthorne en de transcendentaliste Sophia Peabody. De Hawthorne's waren de buren van Emerson. Je woonde in een huis aan West 10th Street in New York. Je schreef twee toneelstukken; 'The Spagnoletto', een tragedie over de kunstschilder José de Ribera, en 'The Dance to Death', een drama over het verbranden van Joden in Nordhausen, tijdens de pest in 1349, waarvan zij de schuld kregen. Na het lezen van de roman 'Daniel Deronda' van George Eliot en het gewaarworden van de Russische pogroms raakte je extra geïnteresseerd in je Joodse wortels.

Duizenden Joden in Rusland ontvluchtten het antisemitisch geweld en emigreerden naar New York. In 1882 verscheen je boek 'Liederen van een Semiet'. Je pleitte voor de arme, Joodse vluchtelingen en je werkte mee om het Hebreeuwse Technisch Instituut in New York te realiseren, waar de immigranten een beroepsopleiding konden volgen. In 1883 schreef je jouw beroemde gedicht 'The New Colossus', wat in 1903 is gegraveerd op een bronzen plaquette in het voetstuk van het Vrijheidsbeeld. Het is een inspiratiebron voor de rechten van de immigranten. Citaat: 'Geef mij uw vermoeide, uw arme, uw ineengedoken massa's verlangen om vrij te ademen!'.

In 1883 reisde je naar Engeland en Frankrijk en in 1885 - 1887 opnieuw en tevens naar Nederland en Italië. Je ontmoette Robert Browning en William Morris. Je correspondeerde met de dichters Robert Browning en James Russell Lowell, de dichter/schrijver Ivan Toergenjev en de filosoof/psycholoog William James. Na jouw tweede Europese reis keerde je ernstig ziek terug naar New York. Op 19 november 1887 overleed je aan kanker, waarschijnlijk het Hodgkin lymfoom. Je werd achtendertig jaar en je bent begraven in het Beth-Olom Cemetery in Brooklyn.

Geschokt door je overlijden werd je vriendin Rose Hawthorne extreem religieus en werd ze Moeder Maria Alphonsa van de Zusters Dominicanessen van Hawthorne. Ze was de stichteres en de moeder overste van deze roomse orde, die is gespecialiseerd in de zorg voor mensen, die lijden aan terminale kanker en die geen geld hebben. Wijlen kardinaal-aartsbisschop Edward Egan gaf Maria Alphonsa de status Dienares van God, een opstapje naar de heiligverklaring.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 535Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)