Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het gruwelijke lot van een Russische prinses

(voor Vera Obolensky (1911 - 1944))

Je bent geboren op 11 juni 1911 in Moskou. Je vader was Apollo Apollonovich Makarov en hij behoorde tot de Russische high society. Hij was vice-gouverneur in Baku geweest. Je moeder was Vera Kolomnin. Tijdens de Russische Revolutie verhuisden jullie naar Parijs. In 1922 kreeg je een Nansen paspoort. Na je afstuderen werkte je als mannequin in de Russische modehuizen in Parijs en daarna werd je secretaresse. Op je zeventiende werkte je bij een jonge immigrant, die een grote erfenis kreeg, alles verbraste en daarna zelfdoding pleegde.

Op 9 mei 1937 trouwde je met prins Nicolas Aleksandrovitsj Obolensky en werd je een prinses. Nicolas was elf jaar ouder. In 1924 had hij na het overlijden van zijn vader een poging tot zelfdoding gedaan. Je leefde een florissant leven in de upper class, met diners in de meest exclusieve restaurants en je majestueuze lichaam zwom in de duurste champagne en de mooiste zeegebieden.

Tijdens de Duitse bezetting was je vanaf juni 1940 lid van een Franse verzetsgroep. Jouw groep fuseerde met andere groepen en samen werden jullie de Civiele en Militaire Organisatie (CMO). De leider was de econoom/politicus/journalist Jacques Arthuys. Jij was tien jaar zijn secretaresse en de algemeen secretaresse van de CMO. Je nam deel aan coördinatie acties en je zorgde voor het evacueren van Engelse krijgsgevangenen en Joodse mensen.

Je bijnaam was Vicky en je was luitenant. Vanaf 1943 hielp je ook de Sovjet-gevangenen. Je had een ijzersterk geheugen, waardoor je niets hoefde op te schrijven, wat veiliger was. Nicolas en jij woonden in Rueil-la-Gadelière, de Vieilles Granges. Nicolas werd gearresteerd en hij overleed in een concentratiekamp. Kolonel Touny volgde hem op. Touny liep iedere avond met zijn teckel onder de ramen van de Gestapo door. Ook hij werd gearresteerd en in een concentratiekamp vermoord.

Jij bent op 17 december 1943 door de Gestapo gearresteerd, net als Nicolas en je vriendin Sofia Nosovitch. Nicolas werd naar het concentratiekamp Buchenwald gebracht, waar hij werd gemarteld. In de gevangenis Veral ben jij gemarteld en bruut ondervraagd. Sofia werd o.a. naakt in een bad met ijswater gedrukt en naar een werkkamp gestuurd. Na D-Day werd je naar Berlijn overgebracht, waar je bleef zwijgen, ondanks de voortdurende martelingen. Je verwees je afgestompte beulen naar je christelijke geloof en dat je nooit in de superioriteit van het Arische volk zou geloven.

Op 4 augustus 1944 ben je in de Plötzensee Gevangenis in Berlijn vermoord. Je hoofd lag achttien seconden op de primitieve guillotine, voordat je werd onthoofd. Je werd drieëndertig jaar. Je lichaam is nooit terug gevonden. Op de Russische begraafplaats in Saint-Geneviève-des-Bois is een plaquette voor jou geplaatst.

Nicolas overleefde Buchenwald en hij werd na de oorlog een Russisch-orthodoxe priester. Hij is dus nooit hertrouwd. In 1958 ontving je postuum het Legioen van Eer en het Oorlogs Kruis, verder de Medal of Resistance en de Orde van de Grote Patriottische Oorlog.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 115Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 mei 2015
Beste Gabriëla, je hebt gelijk, Jacques Arthuys overleed in een concentratiekamp. 'Kolonel Touny volgde hem op' had je dilemma kunnen oplossen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
4 mei 2015
Je schrijft dat Nicolas in het concentratiekamp overleed. Vervolgens werd hij na de oorlog priester. Eén van beide klopt niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)