Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als romantische vrouw bedrogen door een botterik

(voor Agustina Andrade (1858 - 1891))

Je bent geboren op 9 augustus 1858 in Gualeguaychú in Argentinië. Je vader was de dichter/journalist Olegario Victor Andrade en je moeder was Maria Eloisa González Quiñones.
Je hield als kind al veel van poëzie en op je zestiende begon je jouw gedichten te publiceren.

Je werkte samen met je vader en de latere staatsman Leandro Nicephorus Alem aan het Argentijnse poëtische album, in 1877 uitgegeven door La Ondina del Plata. Je publiceerde gedichten in 'La Tribuna', gestimuleerd door je vader. Je poëzie is beïnvloed door Victor Hugo en de Spaanse dichter Gustavo Adolfo Becquer. In 1877 stond er in de bundel 'Poesias' van Gervasio Méndez een gedicht voor jou, getiteld 'Wanneer keert u terug naar uw land?'

In 1878 verscheen je eerste dichtbundel 'Tranen' en in 1879 verscheen je tweede bundel 'Eendagsbloem'. Je gedichten werden geprezen door Benigno Tejeiro Martinez en de dichter/journalist Martin Coronado. Zij vonden vooral je geïdealiseerde, romantische liefde erg mooi.
Je ontmoette de militaire officier en ontdekkingsreiziger Ramón Lista, die het zuiden van Argentinië doorkruiste en met je vader bevriend was.

In 1879 trouwde je in Buenos Aires met deze Ramón. Hij was medeplichtig aan de moord op 26 Selk'nam mensen op de archipel Tierra del Fuego, waar ook kannibalen leefden. Later leefde hij samen met de Indianen in Patagonië. Jij woonde met jullie twee dochters in een huis in Temperley, waar Ramón jou maar bitter weinig bezocht.
In 1882 overleed je vader.
Ramón woonde als tweede gouverneur in het huis van gouverneur Carlos Maria Moyano in Rio Gallegos. Verder woonde hij ook bij zijn Tehuelche bijvrouw Koila in een tentenkamp bij Paso del Roble. De dochter van Koila en Ramón heette Ramona Cecilia.

In 1890 ontdekte je dat Ramón een tweede gezin had gesticht, wat jouw hart heeft gebroken. Je bracht je dochters naar je moeder, die voor hen zorgde. Maandenlang kwam je jouw huis niet meer uit en op 10 februari 1891 heb je met een revolver zelfdoding gepleegd.
Je werd tweeendertig jaar en je bent op de begraafplaats van La Recoleta in Buenos Aires begraven.
Je was de belangrijkste dichteres van Entre Ríos en van de generatie van '80 van de negentiende eeuw.

In 1894 publiceerde Ramón zijn boek 'De Tehuelches, een verdwijnend ras'. Hij schreef: 'Zij waren de oorspronkelijke bewoners van het land en nu hebben ze niets meer, van vrij geborenen werden ze tot slaven gemaakt en velen sterven door tuberculose.'. Op 23 november 1897 is Ramón tijdens het verkennen van de rivier de Pilcomayo om een onbekende reden in Miraflores vermoord. Hij werd 41 jaar en hij is bij jou in de grafkelder van de familie Andrade begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 1.247Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)