Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verslaafd aan de weelde heulde je met de nazi's

(voor Gabrielle Bonheur Chanel (1883 - 1971))

Je bent geboren op 19 augustus 1883 in Saumur.
Je ongehuwde moeder was de wasvrouw Eugénie Jeanne Devolle, die in een armenhuis werkte.
Je vader Albert Chanel was een reizende straatverkoper van werk- en onderkleding. Je oudere zus heette Julia en je had nog twee jongere broers en een jongere zus.
Je ouders trouwden in 1884 en jullie woonden in het middeleeuwse centrum van Brive-la-Gaillarde.

Op je elfde overleed je moeder door bronchitis. Ze werd 31 jaar.
Albert liet je broers landarbeiders worden en je zussen en jou stuurde hij naar het klooster van Aubazine, waar een sober en streng leven heerste.
Op je achttiende verhuisde je naar een pension in Moulins. Je werkte als naaister en je zong cabaretliederen voor cavalerie-officieren in het café 'La Rotonde'. Je kreeg de bijnaam Coco en je verbleef een tijd in Vichy, maar je wilde wat anders dan zingen.

Op je 23-ste werd je de minnares van de rijke textiel-erfgenaam Étienne Balsan. Émilienne d'Alençon maakte plaats voor jou. Je woonde drie jaar met hem in zijn kasteel nabij Compiègne en Prix de Royallieu. Hij gaf je diamanten, parels en de duurste jurken. Jullie kregen een zoon, André Palasse, die door jouw zus Julia werd aangenomen en opgevoed. Julia pleegde zelfdoding.
In 1909 ging je in Parijs wonen, in het huis van Étienne. Je bleef je hele leven met Étienne bevriend en hij hielp jou om in Deauville een boetiek te openen en om belangrijke mensen te leren kennen, zoals kapitein Arthur Capel, die jouw minnaar was.

Arthur betaalde jouw eerste winkels en zijn kledingstijl inspireerde jou tot de Chanel look. Hij was jou niet trouw en na zijn huwelijk met Diana Lister bleef hij jouw minnaar. Hij en Diana hadden twee dochters.

Je ontwierp hoeden, kleding, juwelen, handtassen en parfums, waarbij Chanel No. 5 het beroemdste is en ook werkelijk onweerstaanbaar en liefde-opwekkend, ontwikkeld door de parfumeur Ernest Beaux. Het bevat roos, jasmijn, Jasophore, lis-iris-wortel en natuurlijke muskus. Het ontwerp voor de fles is een imitatie van de whiskykaraf, die Albert gebruikte.

Je was altijd vastberaden, ambitieus en energiek. Bij de boetiek in Deauville kreeg je hulp van je zus Antoinette en je tante Adrienne, die in jouw kledij door de stad paradeerden.

Je opende ook een boetiek in Biarritz en je had een affaire met groothertog Dmitri Pavlovich. In 1919 vestigde je jouw maison de couture op Rue Cambon 31, dat in 1927 vijf woningen omvatte. Eind 1919 overleed Arthur door een auto-ongeluk. Hij werd 38 jaar. Zijn overlijden was het grootste leed in jouw leven, waardoor je jouw levensgeluk verloor. Je liet een gedenkteken op de plek van het ongeluk plaatsen, waar je vaak bloemen kwam brengen.

Jij woonde in je huis 'Bel Respiro' in Garches, waar je het gezin van Igor Stravinsky onderdak gaf. De Poolse pianiste Misia Sert was je beste vriendin en jullie waren beiden verslaafd aan harddrugs. Vanaf 1935 gebruikte je naast de cocaïne dagelijks geïnjecteerde morfine tot je overlijden. Misia hield van je genie, dodelijke humor, sarcasme en maniakale vernielzucht.
Je had tien jaar een relatie met prins Hugh Grosvenor, die net als jij aan homofobie en antisemitisme leed.
Je woonde in je villa 'La Pausa' in Roquebrune-Cap-Martin en tijdens de oorlog in Hotel Ritz, waar je een affaire met de Duitse officier Hans von Dincklage had. Verder werkte je voor de SS-generaal Walter Schellenberg, die je na de oorlog financierde.

Van 1945 tot 1954 woonde je in Zwitserland, je verkocht 'La Pausa', je probeerde een herstart, maar jouw reputatie was door je oorlogsverleden uitgespeeld, alleen niet bij de Amerikanen en Engelsen.
Je was uiterst eenzaam en tiranniek. Op 10 januari 1971 overleed je in Hotel Ritz, zevenentachtig jaar. Je bent begraven in de Boix-de-Vaux begraafplaats in Lausanne.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 juni 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 58Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
ebba
Datum:
11 juni 2015
Mooi verhaal om te lezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)