Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tom Petty and the Heartbreakers - Don't Come Around Here No More

Thomas Earl Petty is geboren op 20 oktober 1950 in Gainesville, Florida. Op zijn tiende ontmoette hij Elvis Presley en werd hij dol van rock and roll muziek. Op zijn elfde was hij getuige van Presley's filmopname in 'Follow That Dream'. Toen hij The Beatles in de Ed Sullivan Show zag, wilde hij ook in een band gloriëren. Hij kreeg gitaarles van Don Felder, de leadgitarist van The Eagles.

Tom was kort student aan de University of Florida en hij was even een doodgraver. Hij overwon de moeilijke relatie met zijn vader, die hem maar een zachtaardige kunstenaar vond. In 1970 vormde Tom samen met de muzikant Tom Leadon, Jim Lenehan, Randall Marsh, Mike Campbell en de gitarist Danny Roberts de Southern rockband Mudcrutch. Danny werd later vervangen door de bassist Charlie Souza. Na Mudcrutch vormde Tom met Ron Blair en Stan Lynch The Heartbreakers.

Op 31 maart 1974 trouwde Tom met Jane Benyo en ze kregen twee dochters, Adria en Kimberly Violette. Adria is filmregisseuse geworden en Kimberly kunstenares. Op 9 september 1996 zijn Jane en Tom gescheiden.

Op 9 november 1976 verscheen het titelloze debuutalbum van Tom Petty and the Heartbreakers, ook met Mike Campbell en Benmont Tench. In 1978 verscheen 'You're Gonna Get It!' en in 1979 'Damn the Torpedoes', met de pittige hit 'Refugee'. In 1981 verscheen 'Hard Promises', met medewerking van Stevie Nicks. Tom maakte samen met Stevie het duet 'Stop Draggin 'My Heart Around' voor Stevie's debuutalbum 'Bella Donna'. Ron Blair werd vervangen door Howie Epstein. In 1982 verscheen 'Long After Dark', in 1985 'Southern Accents', met 'Don't Come Around Here No More', samen met Dave Stewart geschreven. De muziekvideo over Alice in Wonderland is meesterlijk komisch en serieus ineen. Dave komt er ook in voor en zit bovenop een paddestoel te blowen en een Indiase gitaar te spelen, terwijl hij Alice drugs voert.

Op 17 mei 1987 werd Tom's huis in Encino in brand gestoken, zijn opnamestudio en de originele tapes en zijn Gibson Dove akoestische gitaar werden door de brandweermensen gered. Zijn beroemde, grijze, hoge hoed verbrandde. In 1988 vormde Tom samen met Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lynne de band Traveling Wilburys. Hun eerste single was 'Handle with Care'. In 1989 verscheen Tom's 'Full Moon Fever', met 'Free Fallin'', 'A Face in the Crowd' en 'Runnin 'Down a Dream'. In 1991 verscheen 'Into the Great Wide Open', met 'Learning to Fly'. In 1999 verscheen 'Echo', met 'Room on the Top'.

Op 3 juni 2001 is Tom hertrouwd met Dana York Epperson. Zijn stiefzoon heet Dylan, uit het eerste huwelijk van Dana. Tom beoefent Transcendente Meditatie. Zijn muziekstijl wordt vergeleken met die van Neil Young en Bob Dylan. Hij gebruikt ook de mondharmonica. In 2002 verscheen 'The Last DJ'.

Op 23 februari 2003 overleed de bassist van de band Howard Norman Epstein, die twintig jaar bandlid was. Zijn geliefde was de country-zangeres Carlene Carter, die vier keer is getrouwd. Hij overleed door een overdosis heroïne. Hij was erg bedroefd over de dood van zijn Duitse herder, enkele dagen voor zijn overlijden. Hij werd 47 jaar en hij is begraven op Second Home Cemetery in Greenfield, Wisconsin. Zijn dochter heet Jamie Leffler.

In 2006 verscheen 'Highway Companion', in 2010 'Mojo' en in 2014 het tot nu toe laatste album 'Hypnotic Eye'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 677Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)