Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Propaganda - Duel/Jewel

Propaganda is een Duitse synthpop groep, die is opgericht in 1982 in Düsseldorf, door Ralf Dörper (lid van de industriële band Die Krupps), de kunstenaar Andreas Thein en de zangeres Susanne Freytag. De klassiek geschoolde muzikant/componist Michael Mertens en de frontzangeres Claudia Brücken kwamen er ook bij. Claudia en Susanne kwamen uit de band The Topolinos. Claudia Brücken is geboren op 7 december 1963 in Berching. Ralf Dörper is geboren op 11 januari 1960 in Düsseldorf.

Propaganda tekende een contract met ZTT Records van Paul Morley, Trevor Horn en Jill Sinclair. De band verhuisde naar Engeland, waar ze hun debuutsingle 'Dr. Mabuse' lanceerden. Ze verschenen in diverse tv-programma's en ze zongen de cover 'Disziplin' van Throbbing Gristle, die na het overlijden van Peter Christopherson in 2010 is ontbonden. Thein verliet de band en het succes van Frankie Goes to Hollywood, ook bij ZTT Records, deed de zaken van Propaganda stagneren. Stephen Lipson werd hun producer en de single 'Duel' verscheen. Stewart Copeland van The Police speelde drums op 'Duel'. Op 14 februari 1985 trouwde Claudia met de muziekjournalist Paul Morley en ze kregen samen een dochter, Maddy.

In juli 1985 verscheen het debuutalbum 'A Secret Wish', met 'Dream within a Dream', 'The Murder Of Love', 'Duel' en 'Jewel'. In november 1985 verscheen 'Wishful Thinking', een remix-album, met 'Laughed!', 'Loved', 'Jewelled' en 'Abuse'. Claudia schilderde de albumcover. In januari 1986 ging de band uit elkaar en na een lange, juridische strijd waren ze in de zomer van 1987 verlost van hun contract met ZTT Records.

Claudia vormde een duo met de Schotse muzikant Thomas Wishart en hun enige album 'Laughter, Tears and Rage' verscheen, met 'Absolutely Immune' en 'Snobbery and Decay'.

In 1988 herstartte Propaganda met Ralf Dörper, Susanne Freytag, Michael Mertens, de Amerikaanse zangeres Betsi Miller, de bassist Derek Forbes en de drummer Brian McGee (beiden ex-Simple Minds). In mei 1990 verscheen het album '1234', met 'Heaven Give Me Words', 'Ministry Of Fear' en 'Wound In My Heart', op nummer één in Argentinië. Het was geproduceerd door Ian Stanley (exlid Tears for Fears) en Chris Hughes, die met Betsi Miller is getrouwd. David Gilmour van Pink Floyd speelde gitaar op het nummer 'Only One Word'.

Ondertussen had Claudia een succesvolle solo-carrère, die in 1991 begon met het album 'Love: And a Million Other Things' bij Island Records, met 'Suicide - Song For a Ghost' en 'Love: in another world'. Haar laatste album 'Where Else...' dateert van 6 oktober 2014. In 2002 probeerde Claudia opnieuw met Propaganda samen te werken, maar dat mislukte. In 2007 verscheen het album 'Instead' van het synthpop-duo Onetwo, Claudia Brücken en Paul Humphreys van OMD, met 'Cloud Nine' en 'Anonymous'.

In het voorjaar van 2010 speelden Brücken, Freytag, Dörper en Mertens weer samen, Het was teren op de oude succesnummers. Mertens wilde na een optreden op 2 maart 2011 in Londen niet meer met Brücken samenwerken. Op 30 mei 2013 overleed Andreas Thein door kanker. Propaganda had zijn hoogtijdagen allang en vooral bij de eerste twee albums beleefd, vooral dankzij de intrigerende, rebellistische, geloofwaardige stem van Claudia Brücken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)