Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Missy Higgins - Shark Fin Blues

Melissa (Missy) Morrison Higgins is geboren op 19 augustus 1983 in Melbourne. Haar vader Christopher Higgins is een huisarts en haar moeder Margaret Morrison leidt een kinderopvang. Haar zus Nicola is zeven jaar ouder en haar broer David is zes jaar ouder. Vanaf haar zesde leerde Missy piano spelen. Op haar twaalfde verscheen ze in de musical 'Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat', waardoor ze zangeres wilde worden. Ze zat toen op de Armadale Primary School.

Als kind was ze depressief en introvert. Op de middelbare school gebruikte ze antidepressiva. Ze leerde haar depressie in muziek omzetten. Ze ontdekte haar passie voor bergbeklimmen. Ze is biseksueel en ze had relaties met mannen en vrouwen. Haar lied 'Secret' is geschreven tijdens haar verliefdheid op een vrouw. Ze bespeelt ook gitaar, keytar, xylofoon en melodica.

Missy ging naar de Geelong Grammar School, een kostschool, net als haar zus en broer. Ze speelde jazz op de piano. Op haar vijftiende schreef ze het lied 'All for Believing' en ze stapte naar een platenmaatschappij. Ze schreef meer nummers en ze tekende een contract bij Eleven van John Watson. Met een vriend reisde ze door Europa. In 2003 stond ze in de voorprogramma's van de rockbands The Waifs en George. In Amerika werkte ze samen met de producer John Porter en in november 2003 verscheen de EP 'Missy Higgins' en in juli 2004 de EP 'Scar'. Ze toerde met Pete Murray en het John Butler Trio.

Op 6 september 2004 verscheen haar debuutalbum 'The Sound of White', met 'Scar', 'Ten Days' en 'The Special Two'. In oktober 2005 won ze vijf ARIA Music Awards en ze toerde met de muzikant/acteur Ben Lee. In 2006 woonde ze een half jaar in de kuststad Broome, waar ze in alle rust nieuwe songs schreef. Ze was verliefd op het schone landschap en de oceaan. Ze toerde in Amerika en Zuid-Afrika. Haar tweede album 'On a Clear Night' verscheen op 28 april 2007 en is in Los Angeles opgenomen. De producer was Mitchell Froom. Met songs als 'Where I Stood', 'Steer', 'Secret', 'Going North' en 'Forgive Me'.

Missy is vegetariër en een voorstander van groene energie en hybride elektrische auto's. Ze is o.a. beïnvloed door Patty Griffin, Ron Sexsmith, Rufus Wainwright, Paul Kelly, Sarah McLachlan, Low, Jon Hopkins, Sigur Rós en Arvo Pärt. Ze won haar zevende ARIA Music Award. Ze woonde tien maanden in Los Angeles en ze toerde met de Indigo Girls, Ben Folds en Justin Nozuka. In 2010 studeerde ze inheemse studies aan de Universiteit van Melbourne en ze speelde in de film 'Bran Nue Dae' van Rachel Perkins.

Op 1 juni 2012 verscheen haar derde album 'The Ol 'Razzle Dazzle', met 'Unashamed Desire', medegeschreven door de de zangeres Butterfly Giselle Boucher, die de co-producer was. En met 'Everyone's Waiting', een oerkrachtige prachtsong met een frisse video, Missy bij en in de oceaan. In december 2013 verloofde Missy met de komiek/toneelschrijver Dan Lee uit Broome. Op 19 september 2014 verscheen haar vierde album 'Oz', met 'Shark Fin Blues', een cover van de Australische band The Drones. De artistieke video is van Patrick Fileti. Het album bevat allemaal covers. Het lied 'Before Too Long' is een duet met Amanda Palmer. Op 5 januari 2015 werd haar zoon Samuel Arrow Lee geboren. Ze zei: 'Een nieuw hoofdstuk gaat beginnen en daarmee een gekke en prachtige reis, zonder twijfel.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 51Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
13 augustus 2015
Prachtige video!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)