Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Cäthe Sieland - Señorita

Catharina (Cäthe) Sieland is geboren op 21 november 1982 in Stassfurt. Haar vader was een smid. Op haar zevende reisde ze met haar ouders en haar broer naar Aalen in Baden-Württemberg, kort voor het begin van het voormalige Oost-Duitsland. Op haar zevende begon ze te zingen. Op haar twaalfde kreeg ze haar eerste gitaar. Op haar veertiende gaf ze haar eerste concert in de pub 'Bobby Brown'.

Cäthe studeerde aan de Berufsfachschule für Musik in Dinkelsbühl, Beieren. Deze school werd in 1984 opgericht in een herbouwd en opnieuw ingericht karmelietenklooster in het centrum van de stad. In 1997 werd de specialisatie Rock-Pop-Jazz toegevoegd, met les in elektrische gitaar, elektrische bas, drums, keyboards en zang. Daarnaast had Cäthe part-time banen als verkoopster in een pannenkoekenzaak, als barkeepster en als Santa Claus op de rommelmarkten.

Cäthe woonde in Mannheim, terwijl ze in Hamburg aan de universiteit studeerde. Ze deed een aantal weken een popmuziekcursus, waarvoor ze slaagde. In 2005 verhuisde ze naar Hamburg. In 2011 richtte ze een band van vier personen op. Hun zelfgeschreven, Duitse songteksten zijn vaak autobiografisch getint. Op 8 oktober 2011 verscheen ze in de late-night talkshow Inas Nacht met de presentatrice Ina Müller, eveneens zangeres, cabaretier en schrijfster. Dit optreden verschafte haar een grote bekendheid. Daarna verscheen ze in De Harald Schmidt Show en het ZDF-Morgenmagazin.

Op 30 september 2011 verscheen Cäthe's debuutalbum 'Ich Muss Gar Nichts' bij DEAG Music, met 'Unter Meiner Haut', een neopunknummer met rauwe stem gezongen. Magnifieke punkrevival. En met 'Señorita', 'Wahre Liebe', 'Ding', 'Ewige Braut' en 'Nimm Mich Mit'. 'Señorita' is ook een heftig neopunknummer, met een razend knappe, hoogstpoëtische tekst. De video is gefilmd in benauwde ruimten met slordige graffiti, waardoor de wilde rebelsheid extra sterk overkomt. De beelden duikelen snel over elkaar heen, maar er zijn veel subtiele shotjes te ontdekken. 'Señorita' is een topunicum en wordt ondersteund door een artistieke en intrigerende video. Cäthe zingt over haar verzonnen zus, die ze een depressieve zwaan noemt. Je ziet meteen die lange zwanehals voor je, die lam terneer ligt. Geniaal gevonden en tragisch-komisch ineen. Die gefantaseerde zus is haar spiegelbeeld.

Op 24 mei 2012 ontving zij als Duitse songschrijfster de toekenning van GEMA (auteursrechtenorganisatie) en in 2013 won ze als Duitstalige tekstschrijfster de Fred-Jay-Preises, geschonken door de weduwe van de Oostenrijkse librettist Fred Jay, Mary Jay-Jacobson. Het prijsgeld is 15.000 euro. In 2013 verscheen haar tweede album 'Verschollenes Tier', met 'Hoch Oben Nah Dem Sturm', 'Tabularasa', 'Gelbe Kartons', 'Die Leute', 'Waffen Niederlegen' en 'Mein Herz Mit Dir Ich Bin Frei'.

Op 11 en 12 september 2013 was Cäthe te gast in een MTV Unplugged project over de Duitse hardrockband de Scorpions. Samen met Klaus Meine (1948, Hannover) zong ze in Athene 'In Trance'. Op 29 november 2013 verscheen een live-album, opgenomen in de Emil Berliner Studios, ook met de tophit 'Señorita'. Op 2 oktober 2015 verschijnt Cäthe's derde album 'Vagabund'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)